Overig Overig

Lieve Vrouwekerkhof

Op het Onze Lieve Vrouwkerkhof vind je veel gezelligheid, in alle jaargetijden.

Aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren vind je het Lieve Vrouwekerkhof, in de volksmond het Lieve Vrouweplein. Dit plein is het historisch en cultureel toeristisch hoofdkwartier van de binnenstad van Amersfoort met een groot aanbod van toeristische activiteiten zoals de torenbeklimmingen, het beginpunt van de stadswandelingen, de bloemenmarkt, Theater De Lieve Vrouw, VVV Amersfoort en de verschillende kroegjes en sfeervolle restaurants. Kom eens een terrasje pakken op één van de terrasjes op het plein.

Het Lieve Vrouwekerkhof heeft een rijke geschiedenis. Vroeger diende het als bedevaartsplaats en begraafplaats, tegenwoordig wordt het gebruikt als marktplein en is er ruimte voor terrasjes. De omtrekken van het voormalig kerkgebouw zijn zichtbaar in de straatstenen van het Lieve Vrouwekerkhof. Op het plein staat de Onze Lieve Vrouwetoren, precies op het kadastermiddelpunt van Nederland. Het kadastraal middelpunt wordt ook wel geografisch middelpunt genoemd. De Onze Lieve Vrouwetoren is het centrale punt van de stereografische projectie van de Nederlandse topografische kaarten en van de Rijksdriehoekscoördinaten. 

Vanaf het plein heb je een prachtig uitzicht op De Pelgrimsdeur van de toren. Stichting Open Oog schonk in 2014 onder grote belangstelling van inwoners en genodigden De Pelgrimsdeur aan de stad Amersfoort. Meer informatie over De Pelgrimsdeur, klik hier.


VVV Amersfoort gebruikt cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren. Bekijk ons cookiebeleid.