Landgoed Natuur Kinderen

Kasteel Groeneveld

Kasteel Groeneveld in Baarn is een 18e-eeuwse buitenplaats en één van de mooiste voorbeelden van een buitenhuis uit die tijd.

Sinds begin 18e eeuw is Kasteel Groeneveld een parel van Baarn waar men geniet van rust, ruimte, frisse lucht en natuur. Een plek waar ook cultuur, lekker eten, ontmoetingen en goede gesprekken volop aan bod komen. Dwalend door de prachtige zalen en museumwinkel, park met wandelingen langs slingerende waterpartijen, ijskelder en bijzondere bomen kom je tot de conclusie dat een drankje op het terras van het Grand Café geen gek idee is. Tentoonstellingen met kunst en speciale thema’s zorgen voor vermaak voor de hele familie.

Het huis is gebouwd rond 1710 en geldt als één van de mooiste voorbeelden van een landhuis uit de stijlperiode van de Rococo. Kasteel Groeneveld ontstond in de traditie van de 17de en 18de eeuwse landgoederen. In die tijd was het gebruikelijk voor rijke stedelingen, voornamelijk Amsterdammers, om een ‘buiten’ aan te schaffen.

De rijke geschiedenis komt tot leven op de bel-etage door onder andere de originele behangselschilderingen en het prachtig stucwerk van Van Logteren uit de 18e eeuw. Maar er is ook aandacht voor de na-oorlogse periode, toen Groeneveld een vrijplaats was voor Amsterdamse schrijvers en kunstenaars. De Xylotheek van Schlümbach is een vast element in het kasteel en uniek in Nederland.

Buiten
Het park van Kasteel Groeneveld kenmerkt zich door Franse en Engelse stijlkenmerken die in elkaar zijn geschoven, met waterpartijen, beken, slingerende paden, heuvels, boompartijen en solitaire bomen. De rode beuken markeren belangrijke elementen en overgangen in het park. De moestuin met een bloementuin, boomgaard en kruidentuin is een heerlijk rustpunt op het landgoed. De ijskelder dateert uit de 19e eeuw.

Op het landgoed is hoeve Ravenstein met een streekproductenwinkel te vinden en in het oorspronkelijke koetshuis is Grand Cafe Groeneveld, een mooie plek om bij te praten en uit te rusten.

Prijsinformatie

Kinderen tot 4 jaar Gratis 
Kinderen van 4 t/m 11 jaar  €4,50 p.p.
Kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen  €6,50 p.p.
Vrienden van Groeneveld Gratis
Gebruik tablet voor bij de Poortvlietexperience €2,50 toeslag

 

Bij bijzondere evenementen gelden andere entreeprijzen. Park, tuin en de winkel zijn gratis te bezoeken.

 


VVV Amersfoort gebruikt cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren. Bekijk ons cookiebeleid.