Cultuur Rondleiding Groepsactiviteiten

Mannenzaal

De Mannenzaal; een monument vol mogelijkheden!

De monumentale Mannenzaal van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis is een van de mooiste historische parels van Amersfoort en met zijn 22 bewaarde bedstedes uniek, zelfs voor Europa. Bij binnenkomst stapt de bezoeker terug in de tijd. Het hele jaar door worden hier evenementen en culterele activiteiten georganiseerd passend bij het karakter van dit prachtige pand in de historische binnenstad.

Geschiedenis van de Mannenzaal
De geschiedenis van de Mannenzaal en de aangrenzende kapel gaat terug tot 1390. Vanaf dat jaar was het St. Pieters Gasthuis een tehuis waar zieken en oude mensen werden verzorgd. In de negentiende eeuw fuseerde het St. Pieters Gasthuis met het Bloklandsgasthuis. Door een aantal verbouwingen ontstond een complex met een aparte mannen- en vrouwenzaal, een kapel, aparte eetzalen, een Regentenhuis en diverse bijgebouwen. Het gebouw voldeed in het jaar 1900 volgens de gemeente Amersfoort niet meer aan de eisen van die tijd. Men besloot het tot nieuwbouw (dit werd het huidige St. Pieters & Blocklangs Gasthuis aan de Davidshof) en de vrouwenzaal en het Regentenhuis zijn daarna gesloopt. Het is te danken aan het resoluut ingrijpen van rijksbouwmeester dr. P.J.H. Cuijpers dat de Mannenzaal aan de kapel gespaard zijn gebleven. 

Levende historie
De Mannenzaal is open elke zomer in de maanden juli en augustus: https://levendehistorie.nl/ de rolspelers kruipen in de huid van de bewoners van die tijd. Kom gerust een kijkje nemen en leer hoe de gastelingen in de Mannenzaal gewoond hebben. 

Ook biedt de Mannenzaal deze karaktervolle locatie aan voor bijeenkomsten van bedrijven en particulieren. Voor evenementen, zakelijke bijeenkomsten, feestjes, etentjes kan contact opgenomen met https://zakelijkontzorgd.nl/home/

 

 


VVV Amersfoort gebruikt cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren. Bekijk ons cookiebeleid.