Overig

Zocherplantsoen

In de weken dat de krokussen bloeien, weet iedereen dat het voorjaar is gekomen. Maar ook buiten deze periode is het rustieke wandelplantsoen op de voormalige stadswallen de moeite waard.

Het Zocherplatsoen is een uniek stukje groen rondom de oude stadwallen van de binnenstad. Tussen 1829 en 1843 werden geleidelijk de poorten en muren rond de stad die geen direct nut meer hadden gesloopt. In opdracht van het gemeentebestuur werden ter plaatse vervolgens plantsoenen aangelegd, naar ontwerp van de tuinarchitecten Hendrik van Lunteren en Jan David Zocher jr.

Een plantsoen in een romantische Engelse landschapsstijl, met slingerende paden en doorkijkjes. De combinatie van de grachten en een plantsoen leidt tot een grote verscheidenheid aan natuur in de binnenstad. Door de aanleg van de Stadsring is een deel van het plantsoen verloren gegaan. Samen met de monumentale binnenstad is het park voor de stad van een unieke culturele en historische betekenis. Het park vormt een groene oase in de verdere stenige binnenstad en vervult een belangrijke recreatieve functie voor bezoekers en bewoners.

Beweegrondje Binnenstad komt langs het water, de oude stadsmuren en de monumentale bomen. Deze beweegroute is 3 km lang. De route start bij de Amersfoortse Kei en is mede mogelijk gemaakt door ABN AMRO. Meer informatie over Rondje Binnenstad is te vinden op de website van Marathon Amersfoort.


VVV Amersfoort gebruikt cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren. Bekijk ons cookiebeleid.