Bos

Landgoed Nimmerdor

Aan de zuidkant van Amersfoort ligt het sprookjesachtige Nimmerdor, met bomen en lanen met een rijk verleden.

Nimmerdor is een 48 hectare groot, uniek en gevarieerd bosgebied met diverse natuur-, recreatie en cultuurwaarden. Het is een waardevol natuurgebied met veel wandel- en fietspaden. Inwoners van de stad en omgeving gebruiken het bos om te wandelen, hardlopen of andere activiteiten. Het bos eigendom van de gemeente Amersfoort en is publiek toegankelijk. 

Tot eind negentiende eeuw was het bos onderdeel van het particuliere landgoed Nimmerdor, dat werd aangelegd door Everard Meijster in de 17e eeuw. Naast het publiek toegankelijke landgoedbos is er aan de oostkant 20 hectare aan particulier grond, met historische gebouwen zoals een villa, oranjerie en koetshuis en een oude weegbrug. Dit private deel is een rijksmonument.

Uniek zijn de karakteristieke lanensctructuren een voorbeeld hiervan is het nog overgebleven zuidelijke deel van het zogenaamde sterrenbos (een lanensctructuur in de vorm van een ster). De lanen met zomereiken zijn 80 tot 120 jaar geleden aangelegd en de beukenlanen zijn wel 120 tot 150 jaar oud. Sommige oude dennen in het bos staan er al zo'n 200 jaar en behoren tot de oudste bomen van de Utrechtse Heuvelrug. Vandaag de dag is Nimmerdor een prachtig natuurgebied. De beplanting met zijn typische naaldbomen wordt inmiddels afgewisseld met een eiken-berkenbos. Er staan oudere bomen, wat het landgoed des te sprookjesachtiger maakt. 

Beweegrondje Leusderkwartier komt langs Landgoed Nimmerdor. Deze beweegroute is 3,4 km lang en mede mogelijk gemaakt door Gezonde Wijk Amersfoort Zuid. Meer informatie over Rondje Leusderkwartier is te vinden op de website van Marathon Amersfoort.


VVV Amersfoort gebruikt cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren. Bekijk ons cookiebeleid.