Rondleiding Museum Musea Bezienswaardigheden / Attracties

Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Nationaal Monument Kamp Amersfoort is een monument en museum ter herdenking aan Kamp Amersfoort.

Nationaal Monument Kamp Amersfoort, gelegen op de grens van Leusden en Amersfoort, houdt de herinnering in stand van het leed dat ca. 47.000 gevangenen moesten doorstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. In dit concentratiekamp heerste een mensonterend regime van honger, mishandeling, dwangarbeid en executies. Op de historische plek is in 2004 een herinneringscentrum gerealiseerd en in 2021 een grote museale presentatie van 1100 m2. Daar wordt het verhaal verteld aan de hand van objecten, foto's, documenten, reconstructies (zoals de beruchte Rozentuin) en wisselexposities, in samenhang met de monumenten en zichtbare sporen in het buitenterrein.

Van oorsprong was Kamp Amersfoort een kazerneterrein van het Nederlandse leger. Vanaf augustus 1941 werden er door de nazi's verschillende groepen opgesloten, zoals verzetsstrijders, ontduikers van de Arbeitseinsatz, communisten, gijzelaars, (vermeende) criminelen zoals zwarthandelaren, slachtoffers van razzia's, ca. 2.500 Joden, ca. 220 Amerikaanse staatburgers, ca. 120 Jehova’s getuigen en 100 Sovjet-krijgsgevangenen. Naar schatting driekwart werd naar andere kampen doorgevoerd voor dwangarbeid waarvan velen nooit zijn teruggekeerd.

Prijsinformatie

Kinderen tot 8 jaar  Gratis 
Jongeren van 8 tot 18 jaar  €6,50
Volwassenen €13,00

Inclusief audioguide. 


Tickets voor het museum kunnen bij de kassa in het museumcafé gekocht worden of online geboekt worden op https://www.kampamersfoort.nl/


VVV Amersfoort gebruikt cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren. Bekijk ons cookiebeleid.