Cultuur

Huis met de Paarse Ruiten

Huis met de Paarse Ruiten

Het huis met de Paarse Ruiten dankt zijn naam aan het mangaan in het glas. Het glas verkleurt onder invloed van het zonlicht.

Het koopmanshuis is in ca. 1780 aangekocht door Benjamin Cohen, tabakshandelaar en bankier. Hij liet het verbouwen in Lodewijk XVI-stijl. Rijk interieur met marmeren vloeren, stucwerkdecoraties op wanden en plafonds, geschilderd behang en houtsnijwerk in de vorm van tabaksbladeren. Naast iedere deur zit een mezoezah (joods tekstkokertje). Het huis had een oudere voorganger, te zien op het grote stadsgezicht van Matthias Withoos (1671). In de zijgevel boven de vensters zit 17de-eeuws metselwerk, ‘hanenkammen’.

Het huis met de paarse ruiten is een prachtig monument in Lodewijk XVI-stijl, met een voorgevel uitgevoerd in natuursteen. Het pand heeft een rijk en authentiek interieur en maakt onderdeel uit van het klooster van de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Het complex heeft ook een kloostertuin en een mooie kapel.

Het huis met de Paarse Ruiten wordt één keer per jaar opengesteld en alleen met rondleiding op Open Monumentendag in september.


VVV Amersfoort gebruikt cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren. Bekijk ons cookiebeleid.