Overig

Gedenkbank Christine de Bosch Kemper

Gedenkbank

De gedenkbank Christine de Bosch Kemper is een zitbank en gedenkteken in Amersfoort. De monumentale bank gaf in 1925 een fraai uitzicht over de stad. Het is een herinnering aan jonkvrouw Christine de Bosch Kemper '16-8-1840 - 22-5-1924’, zoals de in de rugleuning te lezen is.

Christine de Bosch Kemper was lid van de familie Kemper en dochter van professor Jeronimo de Bosch Kemper, advocaat-generaal, hoogleraar in de rechtswetenschap aan het Amsterdamse Atheneum Illustre en lid van Tweede Kamer der Staten-Generaal, en Maria Aletta Hulshoff. Ze was de jongere zuster van de feministe Jeltje de Bosch Kemper.

Ze zette zich vanaf 1867 in voor onderwijs aan meisjes. In 1880 vestigde ze zich in Amersfoort, waar ze gratis onderwijs gaf aan verarmde meisjes uit de betere kringen. Ze bood jonge vrouwen, gegoede en onbemiddelde, onderdak en onderwijs. Vanuit haar moeders erfenis richtte ze een studiefonds op. Ook ondersteunde ze diverse maatschappelijke belangrijke instellingen met financiële bijdragen. Na haar overlijden werd een comité opgericht om ter nagedachtenis een monumentale zitbank te laten oprichten. 


VVV Amersfoort gebruikt cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren. Bekijk ons cookiebeleid.