Natuurgebied

Natuurgebied de Schammer

Bloemrijke hooilanden, wuivende rietlanden, bruisende beken en zompige moeraslanden.

De Schammer is 40 hectare groot; 15 ha wordt beheerd door de gemeente Leusden en omvat het recreatieve gedeelte van het gebied, de overige 25 ha, wordt beheerd als natuurgebied en waterbergingsgebied door Utrechts Landschap. Heel bijzonder aan De Schammer is dat er een soortenrijk en daardoor hoogwaardig natuurgebied pal naast de snelweg en de stad is gecreëerd. Het gebied ligt aan de oostkant van Amersfoort en wordt begrensd door de A28, de Barneveldse beek, Valleikanaal en Horsterweg. 

De sleutel voor het succes van het gebied is door het (kwel)water, open water maar ook een hoog waterpeil in de bodem door middel van stuwen. Dit zorgt voor de veelheid aan soorten, terwijl de Gelderse Vallei verder nauwelijks meer nat is. De zijtak van de Barneveldse beek is een waardevolle toevoeging, omdat vissen zich hier veilig kunnen voortplanten door het stilstaand water. De verschillende leefgebieden zorgt voor zeer gunstige voorwaarden voor veel soorten insecten, vogels, planten en zoogdieren.

Een deel van De Schammer is bestemd voor recreatie. Hier lopen wandel-, fiets-, en ruiterpaden en er zijn picknickweiden. Het gebied is goed toegankelijk voor rolstoelen, wandelwagens en biedt prima asfalt voor skaters. Alleen in het recreatiegebied van De Schammer zijn honden (aangelijnd) toegestaan.

Er loopt een prachtige wandelroute door dit gebied, namelijk De Blauwborst. Ook is er een wandeling genaamd 'Het Venster' en gaat door de natuurgebieden, de Schammer en Bloeidaal. Zeker de moeite waard!  Voor meer informatie kijk op de website van het Utrechts Landschap.


VVV Amersfoort gebruikt cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren. Bekijk ons cookiebeleid.