Onze Lieve Vrouwetoren

Het hele jaar door worden er leuke activiteiten georganiseerd op en rond de toren:

  • Een beklimming van de toren ook te beklimmen (boek een ticket via onlineboeken). Tijdens een rondleiding van 60 minuten hoor je meer over de legende van deze toren. Het beklimmen van de 346 treden wordt beloond met een prachtig uitzicht over Amersfoort!
  • Daarnaast kun je elk kwartier naar binnen lopen voor de Toren Experience: hét startpunt voor je bezoek aan Amersfoort. Deze videoprojectie in de toren leert je over Amersfoort en haar geschiedenis.
  • Hoogtevrees of slecht ter been? Geen nood bekijk de Google 360° tour gemaakt door Theo Thijssen.

'Het Mirakel van Amersfoort'
Met haar ruim 98 meter hoogte is de Onze Lieve Vrouwetoren één van de hoogste laat-middeleeuwse torens. De trots van Amersfoort is de bekendste eyecatcher van de stad en wordt ook wel Lange Jan genoemd. 'Het mirakel van Amersfoort' was de aanleiding voor de bouw van de toren. Na 1450 is men begonnen met de bouw van de toren en rond 1500 was de toren klaar. De toren zou de Moeder Gods symboliseren en het extra uitgebouwde hoektorentje het christuskind. De toren is niet alleen goed zichtbaar in de stad, maar laat ook van zich horen met haar 100 klokken, waarvan 7 luidklokken. Bovendien vormt de locatie van de toren het kadastrale middelpunt van Nederland, zoals goed zichtbaar is in de vloer van de toren.

Slechtvalk
Sinds 2013 heeft een paartje slechtvalken de Onze Lieve Vrouwetoren als thuisbasis gekozen. Slechtvalken zijn vrij zeldzaam in Nederland en zitten niet vaak in een binnenstad. De slechtvalken zijn regelmatig op de toren te zien, vooral als er eentje boven op het kruis zit (vlak onder de haan). Sinds 2014 zijn er elk jaar jongen geboren, via de webcam zijn de slechtvalken te volgen.