In de Mannenzaal

In 1907 woonden er 24 gastelingen in de Mannenzaal van het SintPieters en Bloklands Gasthuis. Oude mannen die meerdere cholera-epidemieen van de vorige eeuw hadden overleefd.

In het Weeshuis en de Mannenzaal worden deze tijden elke zomervakantie tot leven gebracht.

De vrijwilligers van Levende Historie zijn deze zomer weer te zien in juli en augustus in de Mannenzaal en in het Burgerweeshuis.

De Mannenzaal zal open zijn op:

Woensdag t/m zaterdag met een museale opstelling in de kapel en met spelers in de Mannenzaal, en op de zondagen is alleen de museale opstelling te zien. Op zondag is de toegang gratis.

Alle dagen gaan de deuren van het gasthuis om 12:00 uur open. Omstreeks 16:00 uur gaan de deuren weer dicht, maar wie binnen is, kan blijven tot 16:30 uur.

De eerste openingsdag is woensdag 14 juli, de laatste dag is dinsdag 31 augustus. Dat is de enige dinsdag dat de Mannenzaal open is. De mannen vieren dan koninginneverjaardag. De mannen leven immers in 1907! In die tijd is Wilhelmina koningin. Dan is de zaal versierd met oranje vlaggetjes en drinken de mannen oranjebitter. Misschien is er ook nog wel een glaasje voor de bezoekers.

Wanneer:

Woensdag t/m zaterdag  (14 juli t/m dinsdag 31 augustus 2021)
Tijd: 12:00 - 16:00

Prijsinformatie:

€ 5,00 voor volwassenen

€ 2,00 voor kinderen t/m 14 jaar.

Kinderen van 0 t/m 3 jaar gratis.

In het Burgerweeshuis

Bij een bezoek aan het Burgerweeshuis stapt u terug in de tijd, het jaar 1600 binnen.
De bewoners van het weeshuis - de wezen en hun vele verzorgers - vertellen u over hun leven en laten u zien hoe ze hun dag vullen.

Luister naar de verhalen van de binnenmoeder, de chirurgijnsvrouwe, de schoolmeester, de wezen en geniet van de roddels van de dienstmaagden. U zult zien dat de wezen het goed hebben in dit huis met drie maaltijden per dag en onderwijs voor elk kind: iets unieks, vooral voor de meisjes. De verzorgers zijn streng doch rechtvaardig en elk kind groeit op tot zelfstandig en verantwoord burger.

Wanneer:

Woensdag en vrijdag van 13:00 - 16:15 uur  (21 juli t/m 28 augustus)

Prijsinformatie:

De toegang is gratis, al wordt een kleine bijdrage voor de arme wezen hogelijk gewaardeerd!

Actuele toegangstijden kun je ook vinden op facebook: stichting Levende Historie.