Thema Kamers

Geschiedenis van de Herberg

De Herberg is gesitueerd boven Café Onder de Linde. Het Café is gevestigd in drie kleinere rijksmonumenten die één pand zijn geworden: Groenmarkt 9 en Appelmarkt 15 en 16. De drie pandjes zijn gebouwd rond 1530, na de grote Amersfoortse binnenstadbrand van 1520. Deze brand verwoestte alle houten huizen rond de Sint Joriskerk, de kerk die u vanuit de Herberg kunt bewonderen. Na de brand verordende de gemeente dat wederopbouw alleen mogelijk was in steen. Vanaf 1755 heette het Café Onder de lindeboom (gevestigd in Appelmarkt 15), later werd dat Onder de Linden of Onder de Linde.

Het originele Mandaatshuisje is gesitueerd op Groenmarkt 9. Het is gebouwd van baksteen, met blinde ramen ommetseld door profielstenen. Het bovendeel van de gevel is in drieën gedeeld door een opzetstuk in het midden dat aan weerskanten een soort pilaren heeft. Dit originele gevelontwerp is in 1941 na de grondige restauratie van de drie panden geheel in ere hersteld. In dit jaar zijn ook de panden aan elkaar verbonden, wat boven in de Herberg duidelijk te zien is door de kruip- en sluiptrappetjes over diverse verdiepingen.

Het heden

Door de groeiende populariteit van Amersfoort onder toeristen uit binnen- en buitenland ontstond bij de huidige eigenaar het plan om de bedrijfswoning boven te gaan verbouwen tot Herberg. Begin 2018 startte gesprekken met de Rijksmonumentenzorg om zorgvuldig om te gaan met het bijzondere erfgoed. Een plan van aanpak werd opgesteld en uiteindelijk kon er in november 2019 gestart worden met de renovatie van de bovenwoning. Bij de renovatie is gekozen voor het creëren van een groepsruimte voor maximaal 9 personen.

Kom de prachtige historische binnenstad bezoeken in het gezelschap van familie, vrienden of andere consorten. Struin door de smalle steegjes, ontdek het interessante winkelaanbod en geniet van de vele culinaire hoogstandjes die de stad te bieden heeft. Proef van de Amersfoortse gezelligheid en gastvrijheid en voel je direct thuis in onze prachtstad!

Ligging in de stad

Onze Herberg is gesitueerd in het hartje van Amersfoort, achter de Sint Joriskerk en boven Café Onder de Linde. De bruisende binnenstad van Amersfoort trekt veel bekijks van winkelend publiek en mensen van het goede leven die neerstrijken op de vele terrassen. Wees u er dus van bewust dat bij een levendig stadscentrum de nodige reuring hoort en rumoer en geluid onvermijdelijk is.

Het Rijksmonument waarin u verblijft is gebouwd in 1530, wat optimale geluidsisolatie niet geheel mogelijk maakt. Verwacht als logee boven een café dus zowel galmen van livemuziek, vaak in combinatie met de festivals in de binnenstad, en de algemene geroezemoes en gezelligheid van een bruin café.

De centrale locatie van de Herberg biedt vele kansen voor de fijnproevers die bij ons logeren. De historische binnenstad is gevuld met een grote variëteit aan culinair aanbod voor alle gangen van de dag. Het is uiteraard ook mogelijk om te genieten van een smaakvolle lunch in ons eigen Café! En heeft u geen zin om in de keuken van de Herberg te koken tijdens uw verblijf? Schuif dan ’s avonds aan voor een daghap die wij serveren voor maar € 12,00 per persoon. Het menu wisselt dagelijks en staat aangegeven op het bord bij de ingang van het Café waar u aan de bar uw reservering direct kunt maken bij het bedienend personeel.

Bekijk voor het actuele aanbod onze website of Facebook en Instagram om te zien wat in onze agenda staat. Hier vindt u ook de actuele openingstijden en diverse informatie aangaande festiviteiten welke plaats kunnen vinden op de twee pleinen rond onze Herberg.

Verhuurinformatie

De opgang naar de Herberg is een redelijk steile. Ook in de Herberg zelf zijn er trappen/trappetjes naar de diverse ruimtes. Houd daar rekening mee bij het boeken van de Herberg. Voor mensen langer dan 1.80: Let op uw hoofd!

Onze Herberg wordt verhuurd aan groepen van maximaal 9 personen en is te boeken voor minimaal 2 nachten.

Onze tarieven zijn:

2 nachten € 1.000,00
3 nachten € 1.450,00
4 nachten € 1.900,00
5 nachten € 2.350,00
6 nachten € 2.800,00
7 nachten € 3.200,00

Neem voor een langer verblijf contact met ons op via e-mail.

Er wordt een vast bedrag van € 150,00 in rekening gebracht voor de schoonmaak van de Herberg na uw verblijf. Daarnaast wordt een borgsom in rekening gebracht van € 250,00. Dit bedrag krijgt u, mits er geen verborgen gebreken zijn geconstateerd, op de bij ons bekende rekening teruggestort binnen een week na uw verblijf. Naast de prijzen voor verhuur wordt per 1 juli 2021 door de Gemeente Amersfoort ook toeristenbelasting à € 2,40 per persoon per nacht in rekening gebracht.

Kleinere gezelschappen zijn uiteraard ook meer dan welkom, maar dat zal geen invloed hebben op de vastgestelde dag-verhuurprijs. Groepen bestaande uit personen, allen jonger dan 25 jaar, kunnen niet boeken in onze Herberg.

Onze herbergierster Mied Herder staat u verder graag te woord voor al uw overige vragen per e-mail.

VVV Amersfoort gebruikt cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren. Bekijk ons cookiebeleid.