De Onze Lieve Vrouwetoren

 

 

 

 

Datum publicatie: 17 oktober 2022

 


De Onze Lieve Vrouwetoren; middelpunt van de stad én van het land.

 

Naast de vele toeristen van Amersfoort op weg helpen in onze mooie stad, zijn wij als VVV ook verantwoordelijk voor de exploitatie van de toren. Er gebeurt elke dag wel iets in dit unieke monument.

Ik coördineer naast de dagelijkse beklimmingen ook alle andere activiteiten in de toren, zoals kinderfeestjes met Abe de Verteller, bezoeken van schoolklassen, prachtige huwelijksvoltrekkingen in de benedenruimte, Valentijnsbeklimmingen, tv-opnames (zoals onlangs nog van een Zapp-programma) of romantische huwelijksaanzoeken op grote hoogte.

Maar de voornaamste activiteit zijn natuurlijk de rondleidingen; aan zoveel mogelijk mensen laten zien hoe mooi en bijzonder dit monument is. Behalve voor Amersfoorters die hun stad weleens van boven willen bekijken, is dit ook een populaire activiteit voor personeelsuitjes en familie/vriendenbijeenkomsten uit het hele land. Een team van enthousiaste gidsen leidt de groepen met veel plezier naar boven, met onderweg genoeg stops voor leuke verhalen. (en voor de groep om op adem te komen :-)

Maar het begint natuurlijk al beneden; midden in de toren ligt het kadastrale nulpunt van Nederland. Buiten de Toren liggen de X en de Y-as, die elkaar in de toren kruisen. Daarnaast is er op de houtzolder een bijzondere videoprojectie te zien.

De toren is 98 meter hoog; in Nederland zijn alleen de Domtoren en de Nieuwe kerk in Delft hoger. Het is heel bijzonder dat er twee carillons in de toren zijn. Elke zaterdagmiddag is er een Beiaardbeklimming, waarbij het mogelijk is om de Beiaardier te zien spelen.

De 7 klokken worden elke eerste zaterdag van de maand om 12 uur geluid door het klokkenluidersgilde, plus tijdens bijzondere (feest)dagen.

Een vraag die wij heel vaak krijgen is waar de bijbehorende kerk is gebleven; die is bijna 300 jaar geleden ontploft, toen er tijdelijk buskruit lag opgeslagen. Op het plein kan je nog de contouren zien waar hij gestaan heeft.

Nog nooit de toren beklommen? Komt gauw een keer langs! Voor de rondleidingen kan je tickets bestellen via www.vvvamersfoort.nl

Wil je beklimmen met een groep of heb je een ander verzoek; mail mij op reserveringen@vvvamersfoort.

 

Geschreven door: Ursula

 

 

 

 

VVV Amersfoort gebruikt cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren. Bekijk ons cookiebeleid.