Letterlijke levende historie

Gepubliceerd op 26 juli 2022
Datum activiteit 20 juli 2022


Bestaat er zoiets als een echte tijdmachine? Jazeker! Zelf heb ik dat samen met mijn collega Anne mogen ervaren. Afgelopen week bezochten wij de Mannenzaal, een monumentaal pand, uniek in Europa, en stapten ruim 100 jaar terug de geschiedenis in. In de zomermaanden wordt daar namelijk een spel opgevoerd door een paar mannen en een enkele vrouw die zich de rol aangemeten hebben van mannen en vrouwen die daar hebben gewoond en/of gewerkt.

Wat is de achtergrond van deze Mannenzaal?
De kapel uit 1390, waar later de Mannenzaal is aangebouwd, vormt de entree. Van daaruit leidt er een deur naar de Mannenzaal en stapt men terug in de tijd. Een zaal met 22 bedstedes vormt het authentieke decor voor het spel van de aanwezige mannen en 1 vrouw.

De aanwezige gastelingen, zoals de bewoners werden genoemd, laten zien hoe het leven was in 1907 voor mannen die vaak niet geschoold en analfabeet waren en die daar hun laatste levensjaren doorbrachten. Veel had men niet om handen, dus overdag zwierf men vaak op straat, of deed men klusjes of andere dingen om toch nog wat geld te verdienen. Om 20.00 uur moest men binnen zijn en om 21.00 uur ging het licht uit, onder streng toezien van de binnenvader.


Wat maakt het zo leuk?
De gastelingen, binnenvader en aanwezige huishoudster leven zich zo goed in, dat je ze niet uit hun rol kan brengen en wijsmaken dat we toch echt in 2022 leven... Anne en ik werden getrakteerd op een ontmoeting met 4 bewoners die ieder vanuit hun rol vertellen hoe het leven is in de Mannenzaal. Je wordt bijna letterlijk 1907 ingezogen. Vol vuur wordt er verteld over hun leven en stellen ze de bezoeker ook de nodige vragen, zoals ‘kunt u lezen?’ of ‘bent u naar school geweest? ‘

Een leuke en vooral ook leerzame ervaring op deze unieke locatie.


Geschreven door Guido

VVV Amersfoort gebruikt cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren. Bekijk ons cookiebeleid.