Bezoek aan de Beiaardschool in Amersfoort

Gepubliceerd op 12 juli 2022
Datum activiteit 4 juli 2022


De Nederlandse Beiaardschool is opgericht in 1953. Wij bij de VVV bieden o.a. een stadswandeling met een Gildegids aan, met daarbij inbegrepen een bezoek aan onze Beiaardschool. Wim van het Gilde, die deze wandeling heeft ontwikkeld en ook verzorgt, nam ons mee op een privébezoek aan deze bijzondere plek.

Hoe zit dat nou met die school?
Sinds 1985 maakt de school deel uit van HKU Utrechts Conservatorium. Het is een van de weinige plekken ter wereld en zelfs uniek in Nederland, waar je een conservatoriumopleiding tot beiaardier kunt volgen. En wat nog unieker is; de school zit dus bij ons in Amersfoort!

Wij mogen dan ook vele internationale studenten verwelkomen. Zo is er bijv. o.a. een beiaardier helemaal uit Japan. Voor de goede orde; beiaardier worden is zowel voor mannen als vrouwen weggelegd. En tot slot; de school zit bovendien in een prachtig mooi pand, genaamd ‘De Gekroonde Meelzak’. Dit was een voormalig pakhuis aan de oude haven van Amersfoort.


Wat kun je er precies doen?
Naast dat de school dus beiaardiers opleidt kun jij ook kennismaken met het carillon. Je kunt diverse cursussen en workshops volgen. Zo kun je bijv. een ‘verjaardag les’ volgen of een serie van 10 lessen van een half uur. Je kunt daarin diverse doelstellingen en niveaus bereiken met uiteindelijk de mogelijkheid ‘in het echt’ op het carillon van de Onze Lieve Vrouwetoren te spelen.

Wie wil nou niet helemaal naar boven klimmen, daar gaan zitten of spelen en weten dat Amersfoort jouw spel kan horen!


Waarom is dit mijn tip?
Als torengids voor de Onze Lieve Vrouwetoren, waarin ik ook over de 100 klokken en de twee carillons (sowieso uniek in Nederland!) vertel, is dit bezoek een waardevolle aanvulling op mijn uitleg aan onze gasten. Als je iets zelf gezien hebt, gaat het altijd meer leven en kan je nog enthousiaster uitleggen. Als kers op de taart mochten we op het elektronische oefenklavier spelen samen met beiaardier Mathieu. Er zijn natuurlijk geen echte klokken, maar het geluid is net alsof de klokken er echt hangen!

Heel bizar!! Al met al een geweldige ervaring in eigen stad.

Ik zou zeggen; ga deze stadswandeling maken met bezoek aan de beiaardschool!!


Geschreven door Fokje

VVV Amersfoort gebruikt cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren. Bekijk ons cookiebeleid.