Kunsthal KAdE

'Wonderbaarlijke Wezens'

 

 

 

Datum publicatie: 4 juli 2023

 


Relatie mens en dier door de eeuwen heen
 
Mens en dier zijn tot elkaar veroordeeld, omdat wij nu eenmaal dezelfde aarde bewonen.
Sinds mensenheugenis heeft de mens een fascinatie voor het dierenrijk. Dit beperkt zich niet tot biologen of andere wetenschappers wiens beroep het is om de natuur en de dierenwereld te bestuderen, maar bijvoorbeeld ook kolonisten en ontdekkingsreizigers werden ooit geconfronteerd met en gefascineerd door dieren die men nooit eerder had gezien en waar men vol verwondering over berichtte.
 
Vanwege het 75 jarig bestaan van Dierenpark Amersfoort is er een expositie in Kunsthal Kade die betrekking heeft op de relatie mens en dier en vooral de verschillende manier waarop mensen naar dieren kijken.
Wat is de verantwoordelijkheid van de mens tegenover de dieren en hoe gaan en gingen we met dieren om.
 
Wat is er te zien?
 
Aan diverse kunstenaars is gevraagd om hun interpretatie van het dierenrijk vorm te geven, hoe kijken zij naar dieren, welke boodschap wil men de bezoeker geven. Er zijn digitaal vormgegeven dieren te zien, maar ook sculpturen en oude tekeningen van dieren zoals die werden weergegeven op basis van waarnemingen van kolonisten. Vaak werden deze dieren getekend op basis van waarnemingen van anderen, waardoor er hier en daar wat werd aangedikt met behulp van de eigen fantasie. Hierdoor ontstonden ook legendes over mythische dieren die veelal voorkwamen in legendes binnen culturen over de hele wereld.
 
Kortom: een interessante en vooral alternatieve kijk op het dierenrijk. Laat je meenemen in de fantasie van de kunstenaar en laat je eigen verwondering de vrije loop.
 

Geschreven door: Guido

Kunsthal KAdE

Eemplein 77

3812 EA Amersfoort

033 4225030

Info@kunsthalkade.nl

https://www.kunsthalkade.nl/nl

VVV Amersfoort gebruikt cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren. Bekijk ons cookiebeleid.