Schuitje Varen 

'Niet zomaar een schip'

Eemhaven

 

 

Datum publicatie: 28 maart 2023

 


Waarom dit bezoek?

Simpelweg omdat ik van water, boten, havens en varen hou. Hoe fijn is het dat Amersfoort aan het water ligt! Vroeger zelfs, via de monding van de Eem, aan de Zuiderzee overstroomde Amersfoort regelmatig. De laatste grote overstroming was aan het eind van de 1e WO, voordat er besloten werd toch echt de afsluitdijk te gaan bouwen. Dat ik van mijn hobby bij de VVV mijn werk kan maken is helemaal super. Daarom wilde ik graag de Bolivar, het schip van Jolande Drop bezoeken en mee varen!

Hoe zit dat nou met dit schip?

De ‘Bolivar’ is een bijzondere klassieke verschijning, een oud directievaartuig en varend monument, gebouwd in 1928 in Bremen. Ze voer voor de Duitse Rijkswaterstaat als onderzoeksschip en directievaartuig. Het is een opvallend mooi schip met fraaie vormen waarbij de klinknagels nog goed zichtbaar zijn. Daarnaast is de stuurhut klein en functioneel, kunnen alle ramen en deuren open zodat de schipper bijna buiten stuurt. Het binnen gedeelte, de salon, is in originele staat, met bedsteden en sfeervolle verlichting. Op het achterdek is ruimschoots plaats om met een gezelschap van het voorbijglijdende landschap te genieten.

Wat kan je er precies doen?

Veel, je kan er veel doen. Ook tijdens ‘Gluren bij de Buren’ waren er optredens op het schip. Ik zal een paar andere voorbeelden geven; Verjaardagen, familiefeesten, gezellige dagjes uit met vrienden kan je op de boot vieren. Je kan terecht met groepen tot en met 12 personen. Gebruik de boot als vergader-locatie, inspireer je werknemers tijdens een bedrijfs- of teamuitje. Diverse themavaarten, zoals ‘vollemaan vaart’, een ‘natuurvaart’ met IVN gids of b.v. ‘varen en tekenen’ onder begeleiding van een kunstenaar. Minicruise, voor twee, drie, vier of vijf dagen. Geweldig, het hele schip voor jou alleen! Maar ook as verstrooiingen. Dit vind ik wel het meest indrukwekkende. Je kan met familie het schip afhuren en geheel op eigen manier afscheid nemen en los laten, in rust en met ruimte… Schuitjevaren heeft de vergunningen van de waterwegbeheerders om as te verstrooien op het water tussen Amersfoort en Amsterdam.

Waarom is dit mijn tip?

Omdat het verhaal van Jolande, schipper en eigenaar is wat wij allemaal wel willen; Je droom volgen. We dromen ervan maar wie doet het echt? Zij deed het wel en kocht de boot in 2019. Ze gaf haar baan als manager in de welzijnssector hier zelfs voor op. Ik vind haar manier van leven inspirerend en varen met haar op de Bolivar is even een weg van alles en een echte ‘zen’ beleving.

Geschreven door: Fokje

 

https://www.schuitje-varen.nl/

06-51059090

VVV Amersfoort gebruikt cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren. Bekijk ons cookiebeleid.