125 jaar VVV Amersfoort

Gepubliceerd op: 15-11-2023

 

Nu ons jubileumjaar ten einde loopt blikken we graag nog even met je terug op een bijzondere feestdag én kijken we vooruit naar wat 2024 ons gaat brengen; want ook dat wordt een heel bijzonder jaar!

 

Een terugblik...

Op woensdag 27 september hebben we ons 125 jarig bestaan uitbundig gevierd met een feestdag voor alle locals. Wethouder Dijksterhuis opende deze dag en iedereen was welkom voor een kopje koffie of thee met een Amersfoorts Keesje. Er is volop deelgenomen aan de leuke activiteiten die we hebben georganiseerd waaronder een torenbeklimming, Tuk Tuk toer en een speciale stadswandeling '125 jaar toerisme in Amersfoort'. Iedereen nogmaals bedankt voor alle felicitaties en gezelligheid!

 

Een vooruitblik..

Het kan je niet ontgaan zijn dat Amersfoort op 8 november 2023 door The Academy of Urbanism in Londen is uitgeroepen tot beste Europese stad van het jaar. Wij als VVV en de echte Keientrekkers wisten dat natuurlijk al lang!

De jury prijst Amersfoort vanwege de kwaliteit van leven, vooruitstrevende stadsplanning en vernieuwing terwijl het karakter en erfgoed goed behouden zijn gebleven.

Burgemeester Lucas Bolsius is verheugd met de prijs: "Amersfoort is in vijftig jaar enorm gegroeid, gemoderniseerd, maar de historie en de mensen zijn altijd nadrukkelijk centraal blijven staan."

Amersfoort is, na Rotterdam in 2015, de tweede Nederlandse stad die de titel in de wacht sleept. Andere winnaars zijn onder meer Berlijn, Antwerpen, Edinburgh en Lissabon.

We verwachten dat door deze titel nog meer (buitenlandse) bezoekers Amersfoort zullen gaan bezoeken in 2024. Het enthousiaste team van de VVV staat daarom 7 dagen per week klaar om alle bezoekers een warm welkom te bieden met inspiratie, informatie en natuurlijk een ruime keuze uit onze toffe (Amersfoort) souvenirs.

Hieronder nemen we je graag nog even mee door de bijzondere geschiedenis van de VVV..

 

De oprichting

De 'Vereeniging tot bevordering van het Vreemdelingen Verkeer' (VVV) werd opgericht op 27 september 1898

Op 22 september 1898 staken zeven Amersfoortse winkeliers de koppen bij elkaar. Met elkaar vormden ze de 'Commissie tot versiering van Varkensmarkt en Langestraat tot aan de oude Vischmarkt'. Deze was opgericht ter gelegenheid van de viering van de achttiende verjaardag van Koningin Wilhelmina, op 31 augustus van dat jaar. De stad werd feestelijk versierd en op de Varkensmarkt werd een speciale Wilheminaboom geplant.

Voor de commissie was het feest daarmee nog niet voorbij. Toen de heren winkeliers in De Vergulde Zwaan de balans opmaakten, bleek er nog 'een vrij beduident batig saldo' in kas te zijn. Ze stonden voor de vraag: 'wat doen we met het overgebleven kapitaal?'

In Nederland ontstond aan het eind van de 19e eeuw in veel steden grote belangstelling voor het vreemdelingenverkeer. Het economische voordeel dat dit kon opleveren sprak zeer aan, ook bij de Amersfoortse middenstand. Al een aantal jaren werd er gesproken over de oprichting van een Vereniging tot bevordering van het Vreemdelingenverkeer. Tot 1898 was het er nog niet van gekomen. Nu dachten de zeven winkeliers deze al langer gekoesterde wens eindelijk te kunnen realiseren.

Met een startkapitaal van ƒ 114,07 in kas leek de oprichting van een V.V., zoals de afkorting toen luidde, binnen handbereik. Eensgezind werd besloten om het geld te gebruiken voor de oprichting van een VVV, aldus het verslag in de Amersfoortsche Courant van 22 september 1898.

Er werden snel spijkers met koppen geslagen, want reeds in dezelfde krant werd een oproep geplaatst aan belangstellenden. (Zie afbeelding onder de tekst) Zij konden in lokaal De Arend aan de Arnhemseweg de oprichting 'eener Vereeniging tot bevordering van het Vreemdelingenverkeer' bijwonen. Een vergadering die tot op de dag van vandaag zijn sporen heeft nagelaten...

 

        Krantenknipsel

Verschillende locaties

Sinds de oprichting heeft de VVV Amersfoort op veel verschillende plekken kantoor gehouden.

100 jaar VVV Amersfoort

In 1998 bestond de VVV Amersfoort 100 jaar

 

Recordpoging

Dit werd groots gevierd met onder andere een recordpoging voor het Guinness Book of Records. Op het Onze Lieve Vrouweplein werd met maar liefst 3000 dansers het record 'mixed party line dance' verbroken. Als opwarmertje was de band T-Spoon aanwezig met hun zomerhit destijds.

Tentoonstelling Museum Flehite

Tijdens een kleine tentoonstelling '100 jaar VVV Amersfoort' in Museum Flehite werden er diverse affiches, foto's, brochures en promotieprijzen tentoongesteld.

Fietsrouteboekje

Ook is er in samenwerking met de Rabobank, die in 1998 ook zijn 100-jarig jubileum vierde, een mooi boekje gemaakt met 8 fietsroutes in en om Amersfoort.

 

Deze blog is geschreven door: Jennifer

VVV Amersfoort gebruikt cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren. Bekijk ons cookiebeleid.