Expositie

Tentoonstelling Mondriaanhuis: Ode aan het landschap

Het Nederlandse landschap is al eeuwenlang een bron van inspiratie voor kunstenaars. Ook Piet Mondriaan had veel oog voor de natuur om zich heen. Hoewel hij vooral bekend is geworden met zijn abstracte composities, schilderde hij aan het begin van zijn loopbaan vooral landschappen. Een aantal van zijn vroege werken is nu te zien in het Mondriaanhuis, samen met werk van hedendaagse kunstenaars, die ieder op geheel eigen wijze het landschap vastleggen.

In 2021 brengt Nederland een ode aan het landschap. Het Mondriaanhuis sluit hierbij aan met een tentoonstelling waarin landschappen van de hand van Piet Mondriaan, worden samengebracht met landschappen van hedendaagse kunstenaars uit de regio Amersfoort.

Suus Kooijman
Suus Kooijman maakt voor haar werk gebruik van een eeuwenoude techniek met was en pigmenten (encaustic). Het materiaal wordt aangebracht op panelen van hout. De landschappen die onder haar handen ontstaan zijn intrigerend omdat ze tegelijkertijd onthullend en verhullend zijn. Veel wordt aan de blik van de kijker overgelaten. Kooijman maakte een serie waarin de Eem in Amersfoort centraal staat. Een selectie uit deze serie is nu te zien zijn in het Mondriaanhuis.

John Konijn
John Konijn schildert omdat het moet. Het is voor hem een manier om grip te houden op de verwarrende wereld waarin we leven. Het landschap is een belangrijk thema voor Konijn, zowel het landelijke als het stedelijke. De schilder heeft in de periode dat hij een atelier had dat uitkeek over de rivier de Eem een hele serie gemaakt van het landschap dat hij vanuit zijn raam zag. Een bescheiden selectie hiervan wordt nu vertoond in het Mondriaanhuis.

Frans Kanters
Fotograaf Frans Kanters kijkt. Kijken in het landschap is een noodzakelijke voeding voor hem. Het brengt zijn geest tot rust. Al ruim twintig jaar is fotografie voor hem de manier om de ervaring van het kijken om te zetten in een artistiek beeld.

Wanneer

Datum: donderdag 22 juli 2021
Tijd: 10:00 - 17:00

VVV Amersfoort gebruikt cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren. Bekijk ons cookiebeleid.