Expositie

Tentoonstelling Flehite: Over velden en wegen

Laat je meevoeren langs een artistieke kijk op de mooiste plekken in Nederland door de eeuwen heen. In het landelijke themajaar ‘Ode aan het landschap’ richt Museum Flehite de aandacht op de diversiteit van het landschap in Nederland in het algemeen, en rond Amersfoort in het bijzonder. Met een veelzijdige tentoonstelling van landschapschilder en -tekenkunst uit de eigen collectie en die van de gemeente Amersfoort.

Jordanus Hoorn
Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling bestaat uit een veertigtal landschapstekeningen van Amersfoorter Jordanus Hoorn (1753-1833). Hoorn volgde een kunstopleiding in Haarlem, maar Amersfoort was het grootste gedeelte van zijn leven zijn standplaats; hij werd er geboren en overleed er. Museum Flehite heeft in 2014 een omvangrijke schenking tekeningen uit de nalatenschap van de kunstenaar van diens verre nazaten ontvangen. De vele tientallen tekeningen verbeelden vooral landschappen van de schilderachtige omgeving van Amersfoort. 

Hedendaagse landschappen
Ook zal een aantal hedendaagse Amersfoortse kunstenaars vertegenwoordigd zijn, zoals Annemieke Harkema met een monumentale tekeningen van het Wad gezien vanaf de Noord-Friese kust. Vandaar kan men enkele Waddeneilanden zien liggen: van Jan Wiegers hangt een fraaie kaligrafische inkttekening van Ameland in de tentoonstelling.

Over velden en wegen biedt een kennismaking met een bijzondere schenking van achttiende eeuwse landschapstekeningen, maar voert je ook langs mooie plekken in Nederland.

Wanneer

Datum: woensdag 5 mei 2021
Tijd: 11:00 - 17:00

VVV Amersfoort gebruikt cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren. Bekijk ons cookiebeleid.