Expositie Zomervakantie

Up Amersfoort

Prikkelende kunst op onverwachte plekken rondom binnenstad Amersfoort. Het Zocherplantsoen en De Zonnehof worden deze zomer verfraaid met tijdelijke kunstwerken ‘op hoogte’. Haal je routeboekje nu op in onze winkel.

Van 18 juni t/m 11 september 2022 vindt rondom de Amersfoortse binnenstad het kunstproject Up Amersfoort plaats. Curator Henk van den Bosch won met het plan voor Up Amersfoort in 2021 de Open Call van de gemeente Amersfoort. Up Amersfoort is een kunstroute die hedendaagse kunst verbindt met erfgoedlocaties. Negen kunstenaars realiseren op tien plekken tijdelijke kunstwerken die zich op een hoog, soms enigszins verborgen, standpunt bevinden. De kunstwerken zijn te bewonderen in de plantsoenen rondom de historische binnenstad van Amersfoort en op de Zonnehof.

De locaties
Het Zocherplantsoen, ontworpen door de tuinarchitecten Jan David Zocher jr. en Hendrik van Lunteren, ligt rond de binnenstad van Amersfoort en is ontworpen in Engelse landschapsstijl. Het kenmerkt zich door slingerende paden, doorkijkjes en een grote variëteit aan bomen en planten. Langs de plantsoenen zijn veel historische gebouwen en plekken te vinden. Het park heeft een belangrijke recreatieve functie voor bezoekers en bewoners. In de Singel rondom het Plantsoen, aan de noordkant, ligt ook de oorsprong van het mirakel van Amersfoort: een dienstmaagd vond in 1644 in de gracht onder het ijs een eerder weggegooid Mariabeeldje. Dit zette een reeks wonderlijke gebeurtenissen in gang. Al snel werd dit mirakel bekend en trokken pelgrims massaal naar Amersfoort.

De Zonnehof, op korte loopafstand van het plantsoen, is de afgelopen jaren getransformeerd tot een klein Stadspark. Een belangrijke plek wordt ingenomen door het Rietveldpaviljoen, ontworpen door architect Gerrit Rietveld. Dit gebied wordt de komende jaren verder ontwikkeld tot een plek waar wonen en werken samenkomen.

Uitgangspunt
Uitgangspunt van Up Amersfoort zijn kunstwerken op onverwachte plekken, die zich openbaren als een ontdekking. Aan de kunstenaars is gevraagd kunstwerken te bedenken die raadselachtig en wonderlijk zijn; kunst waarvoor de blik omhoog moet.

De kunstenaars van Up Amersfoort realiseren op verschillende plekken op de route een eigentijdse kunstzinnige ingreep. Zo wordt het publiek verleidt en verrast, en kan het op ontdekkingstocht. Op de route worden ook de bestaande kunstwerken in de buitenruimte van de gemeente Amersfoort meegenomen. Zo ontstaat een wandeling die de verbinding zoekt tussen natuur en cultuur, eigentijdse kunstwerken en de historische context.

Bij de kunstroute is een gratis wandelgids verkrijgbaar met daarin veel aanvullende informatie over de kunstwerken en de erfgoedlocaties.

Deelnemende kunstenaars
Kunstenaars die deelnemen aan Up Amersfoort: Alphons ter Avest, Gerbrand Burger, André Groothuizen, Anne ten Ham, Tom Putman, Marijke Schurink, Tanja Smeets, Anna Skubisz en Willeke van Ravenhorst.

Wanneer

Datum: vrijdag 5 augustus 2022
Tijd: 00:00 - 23:59

Prijsinformatie

Gratis.


VVV Amersfoort gebruikt cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren. Bekijk ons cookiebeleid.