Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

THE TRIAL

Contact

Adres:
Theater Film Café de Lieve Vrouw
Lieve Vrouwestraat 13
3811 BP Amersfoort
Plan je route
Afstand:

In 'The Trial' gebruikt Sergei Loznitsa unieke archiefbeelden van de eerste showprocessen van Stalin en presenteert deze als een door een acteur geleide theatervoorstelling.

Tussen 1936 en 1938 vond in de Sovjet-Unie de Grote Zuivering plaats. In die jaren liet Stalin miljoenen onderdanen executeren of creperen in strafkampen. Het showproces dat in 1930 plaatsvond in Moskou was een voorbode van deze staatsterreur. Een groep economen en ingenieurs werd ervan beschuldigd lid te zijn van de Industriële Partij en samen te spannen met de Franse premier Raymond Poincaré om een staatsgreep te plegen. Dagenlang werden de verdachten ondervraagd in een stampvolle zaal terwijl buiten soldaten marcheerden en slogans werden geroepen.

Filmmaker Sergei Loznitsa maakte een aantal films over de erfenis van de Sovjet-Unie: Maidan, A Gentle Creature en Donbass. Maar voor The Trial gebruikt hij de opnames van dit showproces om de kijker onder te dompelen in de totalitaire werkelijkheid van toen. Onderliggend is de relevantie voor onze huidige tijd, die gekleurd wordt door 'alternatieve feiten' en manipulatie van media. Twee simpele regels tekst die Loznitsa aan het einde van de film toevoegt, plaatsen de aanklachten op ontluisterende wijze in historisch perspectief.

Prijzen

  • Betaalmogelijkheden: PIN