Waldemar Otto - Beelden uit Worpswede

Contact

Adres:
Museum Flehite
Westsingel 50
3811 BC Amersfoort
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

In het najaar presenteert Museum Flehite in Amersfoort een tentoonstelling met sculpturen van Waldemar Otto, de Duitse kunstenaar die in het bekende kunstenaarsdorp Worpswede woont en werkt. Het werk van Otto is figuratief, maar is in de loop van de jaren steeds verder geabstraheerd. Deze ontwikkeling is goed te zien in de expositie van Museum Flehite.

Niet ver van de Duitse stad Bremen ligt het dorpje Worpswede. In deze schilderachtige omgeving werd in 1889 de beroemde kunstenaarskolonie Worpswede opgericht, die sindsdien thuishaven is geweest van diverse belangrijke Duitse kunstenaars. Waldermar Otto is één van de hedendaagse kunstenaars die er sinds 1976 woont en werkt. Otto (Polen, 1929) vluchtte in 1945 met zijn ouders naar Duitsland en begon in 1948 met een studie beeldhouwen in Berlijn. Zijn eerste succes kwam in 1957 met de Preis der Großen Berliner Kunstausstellung. Hij heeft daarna met name in Noord-Duitsland naam gemaakt en diverse grootschalige projecten in Duitse steden gerealiseerd.

Waldemar Otto is een hartstochtelijk verdediger van de figuratieve beeldhouwkunst. Hij zoekt daarin voortdurend de menselijke maat, zowel naar vorm als inhoud. Al jaren legt hij zich toe op de torso. Hij kent de verhoudingen van het lichaam als geen ander en heeft geen model (meer) nodig. Hij beeldhouwt naar de natuur, maar modelleert vanuit het hoofd.

Otto werkt graag volgens een thematische ordening, die resulteert in series die hij ‘Werkgruppen’ noemt. Op deze wijze ontstaan series met namen als Torsi, Mensch und Mass en Gewandfiguren. Ook thema’s uit de klassieke oudheid en mythologie keren regelmatig terug.

Otto abstraheerde in de loop der jaren zijn onderwerpen. Zijn sculpturen ontwikkelden zich van Rodin-achtige gestalten naar steeds meer gestileerde vormen en figuren geïnspireerd op Constantin Brancusi en Jean Arp. De tentoonstelling Waldemar Otto – Beelden uit Worpswede in Museum Flehite toont deze ontwikkeling in een vloeiende lijn.

Wanneer

  • elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag t/m 21 januari 201811.00 - 17.00 uur

Reviews