Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Spakenburgse Diva's in het Mondriaanhuis

In deze fototentoonstelling vloeit de wereld van de abstracte kunst van Piet Mondriaan verrassend mooi en speels samen met de karakteristieke klederdracht uit Spakenburg.

Onder het motto ‘kijk wild en denk lenig’ hebben Hans Lemmerman en Inge van Run (Het Wilde Oog) de afgelopen twintig jaar laten zien hoe de wereld van de kunst en die van volkscultuur elkaar kunnen versterken. Sinds 2000 portretteert het duo vrouwen in traditionele Spakenburgse klederdracht naast werk van diverse Nederlandse kunstenaars. Dit levert verrassende, vervreemdende en soms ook grappige beelden op. Het langlopende project wordt nu afgesloten met een tentoonstelling in het Mondriaanhuis, waarbij de Spakenburgse Diva’s ook de dialoog aangaan met de grootmeester van de abstracte kunst.

Traditie vs. kunst
Hans Lemmerman en Inge van Run hebben sinds het begin van deze eeuw door het hele land foto’s gemaakt met hun ‘diva's’, Corrie (1924-2019), Hendrikje (1936) en Wijmpje (1939) Koelewijn uit Spakenburg. Zij plaatsten de dames in klederdracht naast moderne architectuur of kunst van uiteenlopende kunstenaars. De twee tot theatermakers opgeleide kunstenaars regisseerden bijzondere theatrale scènes die werden vastgelegd door fotografen. Zij speelden een spel met verschillende werelden, de wereld van de traditie en de wereld van de kunst. Deze bestaan naast elkaar, grijpen op elkaar in en botsen soms. Met krachtige beeldcombinaties ontstonden onverwachte verbindingen tussen klederdrachterfgoed en kunst.
Het Wilde Oog exposeerde de afgelopen twintig jaar op verschillende locaties, waaronder het fotofestival in Naarden en bij diverse theaters, maar ook in musea zoals CODA Apeldoorn, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Stedelijk Museum in Zwolle. In Amersfoort was hun werk o.a. te zien bij Kunsthal KAdE. In de afgelopen jaren was Het Wilde Oog diverse keren te gast in het Mondriaanhuis om er een fotoreeks te maken met de Spakenburgse Diva's, maar nog niet eerder werden deze foto’s in het museum geëxposeerd.

Kraplap
Het Wilde Oog springt met het oeuvre van Mondriaan vrij om, als jazzmuzikanten. Soms duikt 'Piet' letterlijk op aan een kade in Middelburg of vóór het huis van architect Hans van Heeswijk op IJburg. Dan weer wordt er verbinding gemaakt met De Stijl via werk van Boris Tellegen. Ook zijn foto’s te zien van de diva’s op verschillende plekken in het Mondriaanhuis. In de tentoonstelling is daarnaast aandacht voor een aantal kunstkraplappen die eerder werden gemaakt door acht kunstenaars op uitnodiging van Het Wilde Oog. Onder hen waren Ted Noten, Keiko Sato en Couzijn van Leeuwen.

De topstukken van het langdurige kunstproject zijn recent uitgebracht in het fotoboek ‘Corrie & Joseph’. Het boekwerk is gedurende de tentoonstelling verkrijgbaar in de Museumshop van het Mondriaanhuis.