Solotentoonstelling VUUR

Contact

Adres:
Kunsthal KAdE
Eemplein 77
3812 EA Amersfoort
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

Maria Roosen (1957, Oisterwijk) exposeert van 1 oktober 2017 t/m 7 januari 2018 in Kunsthal KAdE in Amersfoort. In de solotentoonstelling VUUR toont zij nieuw en oud werk. Maria Roosen maakt beelden, tekeningen, aquarellen en installaties in verschillende materialen waaronder eieren, citroenen, granaatappels, zeep, glas, wol en hout. Het maakproces, het vakmanschap en het ambachtelijke zijn voor haar even belangrijk als het uiteindelijke resultaat.

Verbeeldingskracht
In het grote oeuvre van Maria Roosen speelt vuur een wezenlijke rol, zowel letterlijk als figuurlijk. Het meedogenloze vuur dat zowel vormend als verwoestend kan zijn, maar ook een louterende kracht biedt voor zowel maker als beschouwer.

Maria Roosen breekt een lans voor de verbeelding. “Verbeeldingskracht maakt het leven een stuk aangenamer, plezieriger en meer draaglijk. Verbeelding is nodig om het leven te begrijpen.” Zij beschouwt haar beelden als ‘Tools for Feelings’. Het zijn gebruiksvoorwerpen, bedoeld om gevoelens weer te geven, die gedachtes oproepen bij onderwerpen als groei, bloei, vruchtbaarheid, liefde en dood.

Onderdeel van de tentoonstelling zijn de ‘glazen bouwstenen van het leven’ - zoals Roosen ze zelf noemt - die zijn uitgevoerd in alle kleuren die in de glasblazerij mogelijk zijn; van Pflaumenblau tot Irisgold van Opalflieder tot aan Dunkelheliotroop, van Granatrot tot Elfenbein. In de tentoonstelling zijn al deze namen – als een gedicht - te lezen op de vloer van de grote zaal.

Maria Roosen over het maakproces: “Bij het maken leer ik iedere keer weer en het inspireert me zeer: ik zie dingen ontstaan die je nooit van te voren kunt bedenken. Het zijn bijzondere ontmoetingen met het idee, met het ontwerp of met de glasblazer die al zijn ervaring en eigen handschrift inbrengt, waarbij het geheel meer wordt dan de som der delen. Als het goed gaat voelt het proces aan als ‘making love’. Het gaat soms ook niet goed, dan ontbreekt de concentratie of ik kan niet goed uitleggen wat ik bedoel.”

Beeldenroute Amersfoort
De expositie VUUR van Maria Roosen past in een reeks solotentoonstellingen in Kunsthal KAdE over beeldhouwkunst; met overzichten van Tom Claassen in 2010 en Henk Visch in 2012 en kleinere presentaties van Francis Upritchard in 2011 en David Altmejd in 2016. Eind juni 2013 plaatste de Maria Roosen sculpturen op verschillende lantaarnpalen in Amersfoort. Roosen kreeg de opdracht van Stichting Amersfoort in C en de gemeente Amersfoort om de route tussen de musea te markeren. Roosen koos ervoor om gebruik te maken van de lantaarnpalen die langs de hele route staan. Ze ontwierp grillige, transparante blauwe vormen, die als een hoed bovenop de lantaarnpalen liggen. Samen geven ze een subtiel accent aan de route tussen de musea.

Wanneer

  • elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag t/m 7 januari 201811.00 - 17.00 uur

Reviews