Zeeschilders in Groeneveld

Kasteel Groeneveld
Groeneveld 2
3744 ML Baarn

11 Leden van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders: Robin d’Arcy Shillcock, Winnifred Bastian, Frans Buissink, Geurt Busser, Ingrid Dingjan, Annet Hiltermann, Leentje Linders, Edith Madou, Johan Meeske, Ludo van Well en Coob Zeeman exposeren in Kasteel Groeneveld te Baarn. De diverse kunstwerken die zij laten zien hebben maritieme onderwerpen als overeenkomst, maar zijn uiteenlopend in stijl en van hoge kwaliteit.

Zee en schepen hebben sinds de vroegste bekende culturen inspiratie gewekt tot het scheppen van fascinerende beeldende kunst, maar pas in de zestiende eeuw ten tijde van de grote ontdekkingsreizen ontstond maritieme kunst als een onafhankelijk genre. Kort na de tweede wereldoorlog werden Nederlandse zeeschilders uitgenodigd om op de nieuwgebouwde oorlogsschepen van de Koninklijke Marine zeereizen mee te maken en aan boord te werken. De resultaten van die reizen waren in 1952 te zien op de overzichtstentoonstelling "Schilders ter Zee" in het Amsterdamse Stedelijk Museum. De reacties van publiek en pers waren zo gunstig dat de deelnemende kunstenaars na afloop bij elkaar kwamen en in samenspel met de Marine besloten een vereniging van zeeschilders op te richten. Dat gebeurde in september 1953.

Met het groeien van de welvaart in de jaren zestig nam de interesse in maritieme kunst toe. De Nederlandse Vereniging van Zeeschilders ging er in die tijd toe over nieuwe leden toe te laten die moderne kunststromingen in hun werk toepasten en is daarmee sindsdien doorgegaan.

Meer informatie? Ga naar www.zeeschilders.com

• elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag t/m 26 juni 2018