Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Rondleiding tentoonstelling Max Keuris

Museum Flehite presenteert 'Max Keuris - Meesterverteller'. De tentoonstelling toont de veelzijdigheid van kunstenaar Keuris. Hij was naast tekenaar-schilder ook ontwerper van boekomslagen en maakte reclamefilms. Kom meer te weten tijdens de rondleiding.

Max Keuris (1923-1979) had alles in huis om het ver te schoppen als schilder. Met op het Vlaamse expressionisme geënte voorstellingen toonde hij al op jonge leeftijd zijn kunnen. Maar de Amersfoorter, met onder anderen Toon Tieland en Johan Traarbach oprichter van de naoorlogse kunstenaarsvereniging De Ploegh, was ook een eigenzinnig mens, die weinig van anderen aannam en zijn talent versnipperde. Hij ontwierp platenhoezen, boekomslagen en later ook uithangborden voor de horeca. Dit broodwerk was voor hem, vader van vier kinderen, pure noodzaak. Een belangrijk deel van zijn beroepsleven bracht Keuris door in de reclamewereld - overigens niet zonder succes. De animatiefilms die hij in de jaren 60 regisseerde voor de studio van Joop Geesink zijn fantasievol en geestig.

Max Keuris Meesterverteller in Museum Flehite toont alle facetten van zijn kunstenaarschap. Op het schilderen stortte Keuris zich pas volledig nadat hij op straat kwam te staan na een faillissement. Net als in zijn andere creatieve uitingen, toont hij zich in de olieverven een volbloed verhalenverteller. Een aantal daarvan is qua thematiek en kleurgebruik schatplichtig aan het magisch realisme van Carel Willink. Hij liet zich ook inspireren door het surrealisme van Salvador Dalí en de droombeelden van Marc Chagall. Door een onstuimige levensstijl, leidend tot zijn vroegtijdige dood, blijft de vraag in welke richting Keuris zich verder zou hebben ontwikkeld onbeantwoord.

Rondleidingen
Wichard Maasen is gastconservator van de tentoonstelling en auteur van de gelijktijdig verschenen publicatie Max keuris Meesterverteller. Maassen geeft een rondleiding door de expositie op woensdag 28 augustus om 13.30 uur.

Fotograaf Friso Keuris is de zoon van Max Keuris. In de tentoonstelling over zijn vader zijn negen foto's van zijn hand te zien. Friso Keuris geeft rondleidingen door de expositie op vrijdag 6 september en op zatedag 21 september, beide om 13.30 uur.

Prijs: Deelname is gratis op vertoon van een entreebewijs
Reserveren: info@museumflehite.nl
Er kunnen maximaal 15 personen per rondleiding mee