Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Tentoonstelling: 25 x 25 x 25

Op 1 oktober 2019 bestaat het Mondriaanhuis 25 jaar. Daarom organiseert het museum de tentoonstelling '25 x 25 x 25'. Vijfentwintig leden van kunstenaarsvereniging De Ploegh maken speciaal voor deze expositie een werk van 25 x 25 centimer.

Voor de expositie is De Ploegh gevraagd om vijfentwintig kunstenaars uit te nodigen om een werk te maken dat geïnspireerd is op Piet Mondriaan.  Zoals bekend heeft Mondriaan in zijn loopbaan een grote artistieke ontwikkeling doorgemaakt. Van realistische landschappen, naar luministische taferelen tot aan totale abstractie. Het is aan de deelnemende kunstenaars om te kiezen door welke periode of stijl, of door welk gedachtegoed van Mondriaan zij zich willen laten inspireren.

Aan de tentoonstelling doen 23 leden van de Ploegh mee. Daarnaast zijn twee aanstormende talenten uitgenodigd om een werk te maken. Deelnemers zijn:

Gerard Akerboom
Jacqueline Bohlmeijer
Monika Buch
Henriëtte Coppes
Michiel Deylius
MarieLouis Dooijes
Harry Dukker
Janine Eshuis
Famke Hajonindes
Birgitte Janssen
Annemiek van Kollenburg
Ria van Krieken
Suzan van Lieshout
Frits Nolte
Marit Otto
Rian Peeperkorn
Ruben van der Scheer
Cecile van Spronsen
Peter van Tilburg
Linda Verkaaik
José van Waarde
Erica Welling
Niek Wittebrood
Anja Radakovic (gastkunstenaar)
Jimi Kleinbruinink (gastkunstenaar)

Over de Ploegh
De Ploegh is een Landelijk Kunstenaars Genootschap. De vereniging, ontstaan in Amersfoort in 1945, had jarenlang haar galerie in Museum Flehite. Na een periode in Soest is de vereniging sinds 2015 gevestigd in te Cultuurhuis naast theater Flint in Amersfoort. De kunstenaarsvereniging telt op dit moment zo’n kleine honderd leden en groeit nog steeds. De meeste artistieke disciplines zijn vertegenwoordigd. Bekende leden waren/zijn o.a. Jaap Hillenius, Jaap Ploos van Amstel, Jan Meefout, Gea Karhof, Jeroen Hermkens en Marcel Schellekens.

25 jaar Mondriaanhuis
Het Mondriaanhuis is het geboortehuis van Piet Mondriaan. De pionier van de abstracte kunst werd hier in 1872 geboren als zoon van een hoofdonderwijzer. Na het vertrek van het gezin Mondriaan in 1880 naar Winterswijk, heeft het pand uiteenlopende bestemmingen en eigenaren gekend. In 1902 bijvoorbeeld kocht fabrikant Hubers het gebouw en richtte er een sigaren- en tabaksfabriek in. Van 1939 tot 1955 huisvestte Kortegracht 11 drukkerij S.D. Zwart. Sinds 1994 is op deze historische plek het Mondriaanhuis als museum gevestigd. Het waren architect Leo Heijdenrijk en zijn vrouw Cis Heijdenrijk die het initiatief namen om het destijds in verval geraakte pand te renoveren en het Mondriaanhuis op te richten. In 2017 heeft het museum een herinrichting ondergaan waarmee diverse internationale prijzen zijn gewonnen.

Vanaf 25 september t/m 31 oktober a.s. zullen tevens diverse activiteiten plaatsvinden om het jubileum te vieren.