Beethoven Festival Ragazze Quartet

Ludwig van Beethoven werd 250 jaar geleden geboren en is een groot vernieuwer voor de klassieke muziek geweest.  Op zondag 1 november trapt het Ragazze Quartet het festival af met strijkkwartet in a opus 132.

In zijn zestien strijkkwartetten verlegde Ludwig van Beethoven de grenzen en conventies.  Na een pauze van dertien jaar pakte Beethoven in 1823 de draad van het strijkkwartet weer op. Dat kwam door een aansporing van een verre bewonderaar, Nikolaus prins Galitzin (1794- 1866), een fanatieke muziekliefhebber uit St. Petersburg en een begaafd cellist. Omdat Galitzin het betreurde dat Beethoven het strijkkwartet zolang had verwaarloosd, nodigde hij hem in 1822 uit er een aantal voor hem te schrijven. Het voor Galitzin geschreven Strijkkwartet in a opus 132 houdt volgens de kanttekeningen in de partituur verband met Beethovens ziekte en genezing in Baden in de zomer van 1825.

Het langzame deel in de oude lydische kerktoonsoort stelt een ‘heiliger Dankgesang eines Genesenen an die Gottheit’ voor. Dit zeer onconventionele opus ontstond in een voor de dove componist bijzonder moeilijke tijd. De uitwerking was een moeizaam proces. Hoewel Moritz Schlesinger vrijwel onmiddellijk besloot dit kwartet uit te geven, heeft Beethoven die publicatie niet meer mogen meemaken.

Wanneer

  • zondag 1 november 202012.00 - 13.00 uur
  • De Veerensmederij is Coronaproof en ziet er prachtig uit.

Prijzen

  • Betaalmogelijkheden: Online

Kenmerken

Cultuur

  • LanguageNoProblemJa