Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Tentoonstelling: Collectie Vozyakov - Oude meesters

In relatie tot themajaar ‘Rembrandt en de Gouden Eeuw’ in 2019, presenteert Museum Flehite de fascinerende verzameling oude meesters uit de indrukwekkende kunstcollectie van Igor Vozyakov. De tentoonstelling 'Collectie Vozyakov - Oude meesters' geeft een goed beeld van de invloed van de Italiaanse en Duitse meesters op de Nederlandse en Vlaamse kunst.

Naast het werk van Italiaanse meesters zoals een portret van Pompeo Batoni (Rome), Sebastiano del Piombo (Venetië) en Santi di Tito (Florence), is ook het werk van Pieter Wouwerman, Christiaen van Couwenbergh (een Caravaggist uit Delft), Ambrosius Benson, Marcellus Coffermans en Gaspar Peeter Verbruggen tentoongesteld.

Verrassende en veelzijdig
De veelzijdige tentoonstelling in Museum Flehite toont ca. 40 kunstwerken uit de periode tussen 1550 en 1800 uit de kunstcollectie van Vozyakov. De bezoekers krijgen de gelegenheid om de kunstwerken van Hendrick van Balen, Abraham De Lust, Daniël Seghers, Jan van Kessel de Jonge en vele anderen zelf te ervaren. Stukken uit de eigen collectie van Museum Flehite, zoals een meervoudig stilleven van Balthasar van der Ast (ca. 1640) en een hoenderhof toegeschreven aan Adriaan Coorte van ca. 1625 vullen de tentoonstelling aan.

Symbolen
De oude meesters maakten uitgebreid gebruik van symboliek in hun schilderijen. Een druiventros in de hand van een mollige cherubijn, de sleutel in de oude hand van Petrus of een blozende Maria bladerend in een boek. Deze symbolen vertellen een verhaal achter de afbeelding. Als een rode draad door de tentoonstelling worden deze achterliggende verhalen voor de bezoeker ontrafeld.

Vozyakov
IIgor Vozyakov (1967) is een particuliere verzamelaar en oprichter van de stichting Museum House of Icons. Vozyakov is geboren in Rusland, maar heeft het grootste deel van zijn leven in Groot-Brittannië gewoond. Zijn omvangrijke collectie varieert van fajoemportretten (2de eeuw) tot iconen uit de 7de tot de 20ste eeuw, uit Byzantijnse en Post-Byzantijnse centra voor iconografie in de Balkan, Griekenland, Italië, Spanje, Vlaanderen en Rusland. De meesterwerken uit zijn collectie zijn in musea over de hele wereld geëxposeerd, van Sri Lanka tot het Witte Paleis in Servië. De eerste tentoonstelling in Nederland uit zijn collectie (Russische Iconen, Collectie Vozyakov, Museum Flehite, 2007) was een groot succes en legde de basis voor het partnerschap met Museum Flehite.

Rondleidingen
Onze rondleiders gaan dieper in op de verhalen en de symboliek achter de werken uit de veelzijdige verzameling van Igor Vozyakov. Data: 18 juli, 8 augustus, 12 september, 3 oktober. Tijd: 15.00 – 16.00 uur. Aanmelden via 033 – 2471100 (di t/m zo tussen 11.00 – 17.00 uur).
 
N.B: Voor de tentoonstelling Collectie Vozyakov - Oude Meesters geldt een toeslag van 3,50 euro op de reguliere entreeprijs.