Manifestatie WEEF | op 7 locaties in de Amersfoortse binnenstad

Amersfoort heeft een bijzonder rijke en boeiende textielgeschiedenis. Tijdens de manifestatie WEEF die plaatsvindt van 24 september tot 22 november maken hedendaagse kunstenaars de textielverhalen van de stad zichtbaar. Alle locaties zijn bekend, de kunstwerken veelbelovend en in het Rietveldpaviljoen wordt binnenkort de tentoonstelling ‘Structures of Change’ van Maria Blaisse ingericht.

Zes kunstenaars kregen dit voorjaar van curatoren Carien Poissonnier en Miriam Windhausen de opdracht om een specifiek aspect van de Amersfoortse textielgeschiedenis als uitgangspunt te nemen voor een nieuw kunstwerk. Hun voorstellen zijn origineel, verrassend en divers, en zullen vanaf 3 oktober op diverse locaties in de Amersfoortse binnenstad te zien zijn. Aanvullend is van kunstenaar en ontwerper Maria Blaisse in het Rietveldpaviljoen al vanaf 24 september een overzicht te zien van werken van textiel, rubber, bamboe, foto’s en films. Een serie van 7 foto’s van Cas Oorthuys uit de jaren vijftig geeft er tevens een beeld van de recente textielgeschiedenis in Amersfoort en de rol die Galerie Kapelhuis hierin speelde.

Kunstwerken in de binnenstad

In de Mariënhof, een voormalig klooster aan de Zuidsingel dat eeuwenlang het Burgerweeshuis was, installeren kunstenaars Bart Lunenburg en Hester Haarsma hun werken. Lunenburg is geïnspireerd door dit eeuwenoude pand met zijn rijke geschiedenis en verbeeldt dit in een installatie waarin hij architectuur en textiel samen laat komen. Voor Haarsma is het fysieke en sociale aspect van het weef- en spinwerk dat de weeskinderen moesten verrichten aanleiding voor het maken van geënsceneerde foto’s en een video.

Onderin de OLV Toren bouwt Marijke Schurink een wolhuis met lokale wol van de Amersfoortse schaapskudde. Schurink verbaast zich over het feit dat wol in de wereldwijde productie en handel veel aan waarde heeft verloren. Door de zintuiglijke ervaringen van ruiken, voelen en zien brengt ze dit oermateriaal weer dichtbij.

Nieuw werk van Arash Fakhim zal te zien zijn aan de achtergevel van het knopen-, stoffenen fourniturenparadijs Schwitzner dat al 120 jaar is gevestigd aan de Krommestraat. Fakhim voelt zich thuis in de veelheid van voorwerpen en rijkdom aan verhalen van mensen en verwerkt dit in ‘driedimensionale schilderijen van stof’.

Roy Vastenburg transformeert de verhalen over markante figuren in de Amersfoortse textielgeschiedenis met kostuums, prints en doeken tot een eigentijdse ervaring. In bierbrouwerij De Drie Ringen mengen straks zijn pakken en vaandels moeiteloos met het eeuwenoude gilde van de biertappers. Op 25 oktober is Vastenburg er live te zien met een performance.

Bescheiden in de drukte van de Langestraat staat De Amersfoortse Zwaan, al sinds de zeventiende eeuw de thuisbasis van de Lutherse gemeente. Hier associeert PJ Roggeband met woorden en beelden over de beladen positie van de zakdoek in de huidige (corona)tijd. Dit werk maakt deel uit van zijn project ONTROERDOEK, waarbij Amersfoorters hun gevoelens verbeelden op zakdoeken. Ook kunnen nieuwsgierigen zich aanmelden voor een ONTROERTOER door de stad: een associatieve tocht met verrassende anekdoten, geheimzinnige voorwerpen en wonderlijke rituelen. Data: 11 en 31 oktober, 13 en 21 november.

Groepstentoonstelling
Alle inspirerende verhalen en de vertaling daarvan naar kunstwerken zijn samengebracht in een groepstentoonstelling in Museum Flehite. Bovendien maakten kunstenaars en curatoren een selectie van objecten uit de museumcollectie die hen bijzonder inspireerden en een tipje van de sluier oplichten van de verborgen textielgeschiedenis van Amersfoort.

Architectuurcafé FASadE X WEEF
Tijdens het FASadE architectuurcafé op 8 oktober in de Elleboogkerk geven kunstenaars Maria Blaisse en Bart Lunenburg een lezing over hun werk. Dirk Steenbeek, senior collectiebeheerder Archief Eemland, neemt de bezoeker mee in de nog onbekende textielgeschiedenis van de stad. Aanmelden via www.fasade.nl.

WEEF Passe-partout
Het WEEF passe-partout dat toegang geeft tot alle locaties is vanaf 24 september te koop bij Museum Flehite, Rietveldpaviljoen en VVV Amersfoort (Breestraat 1). Raadpleeg de websites van Museum Flehite en 033 fotostad in verband met reservering. WEEF is een project van Stichting Erfgoed en Kunst en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amersfoort en Mondriaan Fonds.

Voor meer informatie, het programma en openingstijden: www.weef.nu en info@weef.nu.

• dagelijks vanaf 24 september 2020 t/m 22 november 2020

• € 7,50