Toren Experience

Contact

Adres:
Lieve Vrouwekerkhof
3811 BN Amersfoort
Plan je route
Afstand:

Een bezoek aan Amersfoort begint in de Onze-Lieve-Vrouwetoren, met haar ruim 98 meter de bekendste blikvanger van de stad en tevens het kadastraal nulpunt van Nederland. Een dynamische videoprojectie op de begane grond geeft bezoekers een boeiende introductie op het cultureel erfgoed van de stad, te beginnen bij de toren. De projectie is vrij toegankelijk en dagelijks elk kwartier te zien.

Mirakel van Amersfoort
De bouw van de toren heeft alles te maken met het Mirakel van Amersfoort, de vondst van een wonderlijk Mariabeeldje dat duizenden pelgrims naar de stad trok en uiteindelijk leidde tot de bouw van de Onze-Lieve-Vrouwetoren.

Kadastraal nulpunt
In 1885 is besloten een landelijk coördinatenstelsel voor Nederland te realiseren, de Rijksdriekhoeksmeting. De toren is toen gekozen als kadastraal nulpunt. Omdat de toren vandaag de dag nog steeds een belangrijke rol speelt als centraal punt voor locatiegegevens en plaatsbepaling, heeft elke Nederlander regelmatig met de Onze-Lieve-Vrouwetoren te maken. De toren helpt ons bijvoorbeeld bij het bepalen van de exacte grens tussen twee tuinen. Hoe dit precies zit, is te zien in de bijzondere animatie op de exacte locatie van het kadastraal nulpunt.

Startpunt ontdekking Amersfoort
Na een bezoek aan de toren is het tijd om de rest van het cultureel erfgoed te gaan ontdekken. Amersfoort is een van de best bewaarde middeleeuwse steden en animaties over de Koppelpoort, de Muurhuizen en De Nieuwe Stad maar ook over beroemde inwoners als Johan van Oldenbarnevelt en Piet Mondriaan zullen u verleiden om meer van de stad te gaan ontdekken.

Toren beklimmen
Ben je na de projectie bij de entree van de toren nieuwsgierig geworden naar de rest van het verhaal van de Onze-Lieve-Vrouwetoren? Ga dan mee met een ervaren gids en kom tijdens een rondleiding van 60 minuten alles te weten over dit bijzondere monument. Breng een bezoek aan de houtzolder en geniet van het steeds wisselende uitzicht op een van de drie omlopen. De toren is dagelijks te beklimmen en tickets zijn zowel online als bij de VVV aan de voet van de toren verkrijgbaar.

Lieve Vrouwekerkhof
Aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren ligt het Lieve Vrouwerkerkhof. Dit plein is het toeristisch hoofdkwartier van de binnenstad van Amersfoort en startpunt van torenbeklimmingen, stadswandelingen en diverse citytours en halte voor de toeristentrein.

Openingstijden (Conform VVV Amersfoort)
Maandag: 11:00-17:30 uur
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00-17:30 uur
Zaterdag: 10:00-16:00 uur

Van april t/m oktober ook op zon- en feestdagen geopend van 11:00-16:00 uur.

Wanneer

  • dagelijks t/m 31 december 2019

Kenmerken

Kijkwijzer

  • Voor alle leeftijdenJa