75 jaar De Ploegh: Vrijheid = Verbeelding

De Amersfoortse kunstenaarsvereniging De Ploegh bestaat 75 jaar. Om dat te vieren worden op vier locaties in de stad tentoonstellingen georganiseerd, waaronder Museum Flehite. De Ploegh sluit voor deze gelegenheid aan bij de tentoonstelling over Bep Rietveld en het thema 'Vrijheid = Verbeelding'.

Bep Rietveld, dochter van architect Gerrit Rietveld, verbleef in de Tweede Wereldoorlog in verschillende Jappenkampen en maakte daar voor de moeders portretten van hun kinderen. Het maken van tekeningen hielp haar de oorlog te overleven. De tentoonstelling Bep Rietveld - schilder-tekenaar in oorlogs- en vredestijd inspireerde Ploegh-kunstenaars tot het maken van klein en intiem werk rondom het thema Vrijheid = Verbeelding.

Vier tentoonstellingen in het Jubileumjaar

In dit jubileumjaar blikken de kunstenaars van De Ploegh terug, maar nog liever vooruit. Ontstaan in Amersfoort voelt de landelijke kunstenaarsvereniging een sterke binding met de stad. De aangesloten kunstenaars beoefenen uiteenlopende disciplines, zoals grafiek, keramiek, fotografie en schilderwerk. Elkaar inspireren en uitdagen is de basis voor het maken van aansprekende kunst. Door de samenwerking met Amersfoortse cultuurinstellingen zijn tentoonstellingen op vier locaties ontstaan. Bij Museum Flehite sluiten kunstenaars aan bij de tentoonstelling over Bep Rietveld rondom het thema Vrijheid = Verbeelding. In het Rietveldpaviljoen laten kunstenaars zich inspireren door een citaat van Gerrit Rietveld. Hier worden groots de Zielenroerselen van de kunstenaars getoond. In Archief Eemland laten fotografen de plekken zien, die in het verleden door Ploegh-kunstenaars zijn vastgelegd, onder het motto ‘Nou gaan we ploegen!’. Tenslotte is divers werk van alle leden te zien in de eigen galerie van De Ploegh. De exposities hebben verschillende looptijden vanaf 26 september. Gelijktijdig worden uiteenlopende activiteiten op de locaties verzorgd.

De Ploegh

Landelijk Kunstenaarsgenootschap (LKG) de Ploegh werd opgericht door jonge Amersfoorters die elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog gevonden hadden in het illegale bestaan als kunstenaar. Oprichters zijn Max Keuris, Toon Tieland en Johan (Joop) Traarbach. Anno 2020 is De Ploegh een kunstenaarsvereniging met ruim negentig leden die diverse disciplines vertegenwoordigen: schilderkunst, tekenkunst, grafiek, keramiek, fotografie, ruimtelijk werk en mixed media.

Wanneer

  • elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag t/m 8 november 202010.00 - 17.00 uur