Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Tentoonstelling: Mon : Fleur - Sally Pittman

Beeldend kunstenaar en modeontwerper Sally Pittman laat zich voor expositie Mon : fleur inspireren door de bloemen die Piet Mondriaan schilderde tijdens zijn artistieke loopbaan, zoals een enkele chrysant of amaryllis. Pittman vervaardigde acht textiele objecten en een korte film. Een aantal van Mondriaans bloemenschilderijen is ook te zien in het museum.

Het werk van Piet Mondriaan heeft de mode altijd geïnspireerd. Mode en Mondriaan horen bij elkaar. Denk maar aan de befaamde jurk die de Franse couturier Yves Saint Laurent in 1965 ontwierp, intussen uitgegroeid tot een mode-icoon. Daarnaast lieten ook veel andere modeontwerpers, onder wie Frans Molenaar, zich in hun creaties inspireren door Mondriaan. En dan met name door de abstract geometrische beeldtaal van De Stijl.

Sally Pittman (1960, Jay - Florida, VS) voelt zich juist geïnspireerd door de bloemen uit het vroege werk van de kunstenaar, waarvan diverse doeken worden getoond in zaal 2 van het Mondriaanhuis. Begin twintigste eeuw, maar ook nog in zijn latere abstracte periode, schilderde Mondriaan regelmatig bloemen. Meestal een enkele bloem, zoals een chrysant of een amaryllis, centraal in de compositie. Tijdens expositie Mon : fleur toont het Mondriaanhuis diverse van deze werken, deels afkomstig uit particuliere collecties.

Pittman: ,,Bloemen zijn altijd een inspiratiebron voor mij geweest. In foto’s, schilderijen, botanische studies, in tuinen, bossen en velden. De vorm, de geur en de kleur, levend en verwelkt. In 2015 ontdekte ik de bloemtekeningen en schilderijen van Piet Mondriaan. De fijne lijnen, de kleuren, de eenvoud, directheid en kwetsbaarheid in zijn werk rakte me. Ik ging op zoek naar de verbinding tussen dit werk van Mondriaan en mijn eigen fascinatie voor schoonheid en kwetsbaarheid. Ik besefte gaandeweg dat mijn passie voor bloemen breder en dieper was en zag raakvlakken in het fotografisch werk van Leendert Blok, dat al eerder een inspiratie voor mij was.’’

Mon : fleur in het Mondriaanhuis verbeeld de dialoog met het werk van Piet Mondriaan in één totaalbeeld waarin de fijnheid en kwetsbaarheid van Mondriaans bloemen en Sally Pittman’s passie en fascinatie voor bloemen samenkomen. De expositie bestaat uit acht objecten, verdeeld over twee zalen in het museum, samen met een projectie, collages en uitvergrotingen van Pittman’s originele tekeningen.

Over Sally Pittman
Sally Pittman studeerde onder meer theaterwetenschappen in de Verenigde Staten, haar geboorteland. In Nederland volgde ze aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht de opleiding Modevormgeving. Naast het ontwerpen van mode legt Pittman zich ook toe op objecten van textiel en andere (gevonden) materialen. In haar vaak poëtische werk onderzoekt en creëert de kunstenaar gemoedstoestanden en sferen. Pittmans composities en installaties zijn sinds 2005 te zien in uiteenlopende exposities en presentaties. In het Mondriaanhuis was in 2015 een installatie van Pittman onderdeel van tentoonstelling Anders abstract.