Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Johan van Oldenbarnevelt rondleiding met Gilde Amersfoort

Johan van Oldenbarnevelt werd in 1547 in Amersfoort geboren. Dit jaar is het 400 jaar geleden dat hij in 1619 werd onthoofd. In Amersfoort zijn er dit jaar daarom allerlei activiteiten om hem te herdenken. Het Gilde Amersfoort doet dit elke zondag t/m 8 december met een speciale stadswandeling die eindigt in museum Flehite. Hij groeide op in Amersfoort en bezocht de Latijnse School, vlakbij de St Joriskerk. Hij woonde vanaf zijn achtste in het muurhuis de Bollenburg en verliet de stad om eerst in Den Haag en daarna in Europa praktijkervaring op te doen. Hij koos de kant van Willem van Oranje en groeide na diens dood uit tot de leider van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Hij raakte echter verwikkeld in een religieus en politiek conflict dat hij verloor, waarna hij werd onthoofd. De rondleiding voert langs plekken waar Oldenbarnevelt heeft gewoond, naar school en ter kerke ging. Er wordt verteld over zijn afkomst en jeugd en zijn betekenis voor ons land.

De wandeling kan ook op andere dagen worden aangevraagd, maar sluit alleen af met een museumbezoek tijdens openingsuren (di t/m zon van 11 t/m 17 uur)
Daarnaast zijn er op zaterdag 18 mei en zaterdag 31 augustus specifieke themawandelingen. 18 mei "Oldenbarnevelt en de Opstand" en 31 augustus "Synode en ondergang Oldenbarnevelt". Deze wandelingen starten met een korte powerpoint presentatie.

Het Gilde Amersfoort kan ook presentaties geven voor scholieren, ouderen en andere belangstellenden. Voor informatie en/of reserveren: tel.: 033-4722236 of e-mail: gilde@gildeamersfoort.nl

Wanneer

  • De wandelingen starten bij de Onze Lieve Vrouwetoren. Voor deze wandelingen is reserveren niet nodig. De wandeling op zaterdag 31 augustus start in de Gerfkamer van de St. Joriskerk. Hiervoor is reserveren wel nodig. Alle wandelingen eindigen in museum Flehite waar de tentoonstelling "Johan en Maurits - van vriend tot vijand" is te zien.

Prijzen

  • Volwassenen€ 6,00
  • Kinderen€ 5,00
  • Kaarten zijn te koop bij de VVV en via www.gildeamersfoort.nl