Park Natuurgebied

Moerasgebied Hooglandsedijk

Het Moeras Hooglandsedijk is een deel van de historische Grebbelinie, die loopt van Rhenen naar Bunschoten.

Tussen de Hooglandsedijk, indertijd aangelegd als onderdeel van de Grebbelinie, en de Hooglandseweg Noord ligt een heel bijzonder stukje natuur, het Moerasgebied Hooglandsedijk. Oorspronkelijk lag in dit gebied een oude loop van de rivier de Eem, die de Kromme Eem werd genoemd. Door de aanleg van het Valleikanaal werd de waterstand verlaagd en veranderde de Kromme Eem in een moeras. In het gebied is goed terug te zien hoe natuur zich ontwikkelt als de mens de natuur haar gang laat gaan. 

Er groeien oude bomen en bijzondere planten. Ook vinden verschillende vogelsoorten er hun toevlucht. Er vliegen verschillende soorten dagvlinders en libellen. Door het gebied stroomt een beek die wordt gevoed door een krachtige artesische bron. In 1962 is de Gemeente begonnen met het gebied meer toegankelijk te maken, dit is gebeurd door de aanleg van een knuppelpad. Verschillende scholen gaven lessen biologie in het veld. Zo werd het moerasgebied het eerste educatieve natuurgebied in Amersfoort. Opnieuw in 2003 is het gebied door de Gemeente opgeknapt, toen is er een vlonderpad aangemaakt.

Beweegrondje Meridiaan komt langs het Moerasgebied Hooglandsedijk. Deze beweegroute is 2.3 km lang en is een afwisselend parcours die langs vijf speelplekken komt. De route start op het speelterrein van Orion en is mede mogelijk gemaakt door B.Slim Amersfoort. Meer informatie over Rondje Meridiaan is te vinden op de website van Marathon Amersfoort.


VVV Amersfoort gebruikt cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren. Bekijk ons cookiebeleid.