Museum Flehite

'Sporen in huis'

Wil je een middeleeuws muurhuis van binnen  bekijken? Dat kan bij Museum Flehite. Het museum in het centrum van Amersfoort,  is gevestigd in drie muurhuizen, die rond 1540 werden gebouwd. In de panden zijn allerlei sporen terug te vinden van de bewoners en gebruikers die er de afgelopen eeuwen hebben gewoond of gewerkt. Vraag bij de balie naar ‘Sporen in huis’  voor een toelichting op de bouwgeschiedenis en ontdek oude haardplaatsen en muurschilderingen uit lang vervlogen tijden.

Als stadsmuseum vertelt Museum Flehite aan de hand van voorwerpen en schilderijen over de geschiedenis van de stad. Het verhaal van stadstimmerman Leendert Nicasiusz bijvoorbeeld, die in 1651 de brand in de Onze-Lieve-Vrouwe-toren wist te beteugelen. Een blikvanger is een stadskist uit de 15e eeuw. De kist werd gemaakt uit één stuk hout en voorzien van negen sloten. Er in werd o.a. de opbrengst van bekeuringen bewaard en het zilveren zegelstempel van de stad. Om te voorkomen dat iemand een greep uit de kist deed, werden de sleutels van de kist bewaard door verschillende notabelen.

Museum Flehite vertelt natuurlijk het verhaal van het Mirakel van Amersfoort, over het Mariabeeldje dat eeuwenlang wonderen verrichtte en de stad tot een bedevaartsoord maakte en over Johan van Oldenbarnevelt, de staatsman die die een belangrijke rol, heeft gehad in de ontstaansgeschiedenis van het huidige Nederland.

• elke maandaggesloten
  • elke dinsdag10.00 - 17.00 uur
  • elke woensdag10.00 - 17.00 uur
  • elke donderdag10.00 - 17.00 uur
  • elke vrijdag10.00 - 17.00 uur
  • elke zaterdag10.00 - 17.00 uur
  • elke zondag10.00 - 17.00 uur
  • Openingstijden rond feestdagen. Geopend: Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag en Tweede Kerstdag van 11.00 – 17.00 uur. Op 5, 24 en 31 december is het museum geopend tot 16.00 uur. Gesloten: Eerste Kerstdag, Nieuwjaarsdag en Koningsdag.

• Volwassenen€ 12,50
  • KinderenGratis (t/m 17 jaar)
  • CJP (Cultureel Jongeren Paspoort)€ 6,00 (ook studenten)
  • MJK (Museumjaarkaart)Gratis
  • Groepen€ 11,00 p.p. vanaf 10 personen
  • PashoudersGratis - ICOM/ Rembrandtpas/ Leden van OVF (Oudheidkundige Vereniging Flehite) / Vrienden van Museum Flehite
  • LET OP: Vanaf 1 juni 2020 werkt Museum Flehite voorlopig alleen met e-tickets en tijdsloten. Zo kunnen we ervoor zorgen dat het niet te druk wordt in het museum en dat iedereen zich kan houden aan de regel van 1,5 meter afstand. Iedereen, dus ook houders van bijvoorbeeld een Museumkaart of andere kortingspas, dient vooraf een ticket te bestellen voor een bepaalde dag een een bepaald tijdstip via de website van Museum Flehite. Ga niet van huis bij gezondheidsklachten en volg in het museum de regels rond afstand houden en hygiëne op.

Rolstoel/slecht ter been

• Toelichting: Het museum is goed toegankelijk met een handbewogen rolstoel en redelijk goed met een electrische rolstoel. Er is aandacht om de lettergrootte van de toelichtingsbordjes aan te passen voor mensen die minder goed zien. De algemene houding van het personeel is gericht op het bevorderen van de toegankelijkheid van het museum. Ervaringen en suggesties zijn welkom.