Johan Van Oldenbarnevelt: één van de grootste staatslieden uit de Nederlandse geschiedenis én geboren Amersfoorter. In 2019 is het 400 jaar geleden dat hij werd onthoofd. Voor Amersfoort een goed moment om uitgebreid aandacht te besteden aan deze bijzondere inwoner, die zoveel heeft betekend voor Nederland.

Wat is er allemaal te doen?

Amersfoort wil in 2019 landelijk de aandacht vestigen op de betekenis van Johan van Oldenbarnevelt voor Nederland, toen én nu. Met diverse initiatieven en activiteiten, voor jong en oud. Bekijk de activiteiten hieronder. Wil je via e-mail op de hoogte blijven van alle activiteiten rondom de herdenking van Johan van Oldenbarnevelt? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief
 

Wie was deze man?

Johan van Oldenbarnevelt zou je de oprichter van het huidige Nederland kunnen noemen. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) was hij als raadpensionaris van het gewest Holland lange tijd de machtigste politicus in de nog jonge republiek. Hij was ook één van de drijvende krachten achter het ontstaan van de VOC (1602), de Verenigde Oost-Indische Compagnie, die tijdens de Gouden Eeuw veel welvaart zou brengen. Lange tijd vormde Oldenbarnevelt met stadhouder Maurits van Oranje  een politiek dreamteam. De één een rasbestuurder, de ander een groot militair talent. Samen hadden zij de touwtjes in handen en gaven richting aan de nieuwe staat. Met dezelfde Maurits raakte Johan van Oldenbarnevelt later helaas in conflict. Eerst over politieke en militaire zaken, later over het geloof. Het leidde uiteindelijk tot zijn arrestatie en na een onrechtvaardig showproces werd hij in 1619 op het Binnenhof in Den Haag onthoofd.