Mirakels Amersfoort

Het is al donker wanneer ik aan het einde van de middag de Onze Lieve Vrouwetoren binnenstap, met mijn warmste schoenen aan, sjaal om en een koptelefoon op mijn hoofd. Die is gekoppeld aan een audiogids waar tot wel tien mensen tegelijk naar kunnen luisteren. Super leuk om zo samen op avontuur te gaan met je gezin of vrienden, of gewoon lekker alleen. Het doek, dat op de muren van de toren geprojecteerd wordt, schuift open en Mirakels is begonnen.

Historicus Maarten van Rossem is onze gastheer en vertelt via de audiotour vol enthousiasme over Amersfoort. Alles wat je nog niet wist krijg je nu te horen, en voor wie de stad geen geheimen meer kent wordt het geheugen nog eens opgefrist. Op eigen tempo wandel je van mirakel naar mirakel, van audiofragment naar audiofragment en van de Lange Jan via de Muurhuizen naar de Koppelpoort.

De verhalen komen niet alleen naar jou, maar jij gaat ook zelf naar de verhalen toe. Op de Koppelpoort stap ik bijvoorbeeld bijna 500 jaar terug in de tijd. Met een virtual reality-bril op mijn neus beleef ik de belegering door veldheer Maarten van Rossum, die plaatsvond op de plek waar ik nu sta. Links en rechts en voor en achter me wordt druk gestreden, waar ik ook kijk gebeurt iets en ik sta er midden in. Maar dan toch echt in 2016, dus bukken voor de brokstukken hoeft eigenlijk niet.

Mirakels is een avontuur, zowel voor bezoekers van de stad als voor de echte Amersfoorter en voor zowel jong als oud. De combinatie van spannende historische feiten en moderne (video)technieken maakt het de perfecte ontdekkingswandeling om het jaar mee af te sluiten. Ik zou hem zo nog eens maken, want het is mij wel duidelijk: de geschiedenis leeft.

Marlou bezocht Mirakels Amersfoort in 2016. De editie van 2018 heeft een heel nieuw verhaal! Benieuwd? Kijk op de website van Mirakels Amersfoort.