Toerist in eigen stad: Amersfoort

Wat doe je als Amersfoorter op een dagje uit in je eigen stad? Ik ben geboren in Amersfoort en woon er nu al 29 jaar. Samen met mijn vriendin ging ik op pad als toerist in eigen stad. Waar we heen gingen en wat we ontdekten, deel ik in deze blog.

Van Delft Pepernotenfabriek

Ik wist dat er een tijdelijke pepernotenfabriek zou komen op het St. Jorisplein en Anne (mijn vriendin) houdt van pepernoten. En dan lees je ook nog eens dat ze 50 smaken hebben. 1+1 = 2: hier gaan we sowieso naar toe.

Eenmaal binnen heb je geen idee waar je moet kijken. Ik was overdonderd door alle keus. Gelukkig stonden er wat samples om te proeven. Hoewel Anne de verschillende smaken wel kon waarderen genoot ik toch het meest van de ‘normale’ pepernoot. Oké toegegeven, de appeltaartversie vond ik ook lekker.

Na wat slenteren door de Langestraat (de grootste winkelstraat in Amersfoort) en een nieuwe winterjas scoren werd het tijd voor een lunch. Als vegetariërs wilden we wel eens wat anders, dus liepen we net buiten het centrum naar het Bindicafé.

Bindicafé

In dit café verkopen ze naar eigen zeggen ‘lekker, veganistisch/vegetarisch, veelal biologisch eten’. Dit wilden wij absoluut een keer testen. Nu kunnen we bevestigen dat dit absoluut waar is. Je zit op een leuk plekje en je ziet door de open keuken dat alles vers gemaakt wordt. We deelden een vegetarische burger (op basis van kikkererwten) met hummus en een open sandwich (pannenkoekjes van kikkererwten) met gegrilde groenten en een heerlijke pittige wortel/gember soep. Een aanrader voor vegetariërs, maar sowieso voor iedereen die van lekker en vers eten houdt. Ze hebben zelfs een apart zithoekje waar allerlei leuke spulletjes te koop zijn. Overigens zit er in hetzelfde gebouw ‘Bindi: yoga, massage & therapie’ voor de nodige ontspanning.

Beklimming Onze Lieve Vrouwetoren

Ja, écht waar: in de 29 jaar dat ik woon & leef in Amersfoort heb ik nog nooit de 98m hoge Onze Lieve Vrouwetoren beklommen, ook wel de ‘Lange Jan’ genoemd. Waarschijnlijk net zoiets als in Amsterdam wonen en niet het rijksmuseum bezoeken. Dus dit gingen we doen (voor maar 5 euro), onder leiding van een gids. Zo leerde ik nog wat extra geschiedenis over de OLV en na de beklimming, die best vermoeiend was (346 treden), word je beloond met een prachtig uitzicht over Amersfoort! Voor mij was dit een feest der herkenning, helemaal aangezien ik de stad natuurlijk al goed ken.

Jackie Brown

Na wederom slenteren door verschillende winkelstraatjes (ja, Anne houdt van winkelen), werd het tijd voor een afsluitende borrel. Dus gingen we naar Jackie Brown, een vrij nieuw hip tentje op de Hof. Een tent met een urban style en een goede vibe. Bij mij gaan een paar biertjes er wel in als ik mijn held The Notorious B.I.G. zie toekijken.

Een lekkere afsluiter van een leuke dag als toerist in eigen stad. 

Alex Smeenk

Ik woon mijn hele leven (29 jaar) al in Amersfoort en mag ook nog eens werken bij een organisatie die zorgt voor de promotie van de stad: Stichting Citymarketing Regio Amersfoort. In mijn vrije tijd sport ik graag: voetballen, wielrennen en regelmatig naar de sportschool. Hiernaast doe ik graag iets met vrienden zoals een biertje op het terras, gamen of het bezoeken van een evenement of festival.